
Suroviny
16 porcí
- Těsto dole v příloze:
- šlehačka
- ztužovač
- ovoce
- Karamelový krém:
- 250 ml mléka
- 1 vanilkový puding
- 1 máslo
- 3 lžíce karamelu – už se dá koupit zkaramelizované salko
- 4 lžíce strouhané čokolády na vaření
Postup přípravy receptu
-
Druhý den korpus prořízneme a pomažeme ušlehanou šlehačkou se ztužovačem. Přidáme ovoce a přiložíme vršek korpusu.
-
Krém: Tak dvě – tři hodiny před zdobením dortu si připravíme krém. Část mléka si zahřejeme. Zbytek mléka si zamícháme s vanilkovým pudinkem a do vroucího mléka vlijeme. Vaříme a mícháme do hustoty krému. Špachtlí si krém přendáme do jiné nádoby, uhladíme a ze strany nalíváme studenou vodu, tak aby byl krém ponořený. Zabráníme tak škraloupu.
-
Necháme vystydnout v pokojové teplotě spolu s jedním máslem a s plechovkou salka. Připravíme si i nastrouhanou čokoládu.
-
Vodu z nádoby vylijeme, do krému nepřidáváme žádný cukr, salko je sladké, tak to bude stačit a šleháme do kaše. Pak postupně přidáme změklé máslo a stále šleháme. Když je krém krásně mazlavý, dáme do krému tak tři lžíce karamelu. Kdo má rád více sladký, může i víc. A zašleháme. Když nám chuť odpovídá, přidáme tři lžíce strouhané čokolády na vaření. A zdobíme podle fantazie.
-
Krémem pomažeme boky a vršek dortu. Strany jsem nechtěla mít hladké, dala jsem krému víc a vidličkou ho škrábala, z jedné strany, pak z druhé. Cukrářským sáčkem zdobíme vršek a spodek dortu – bobečkama. Pak je to na naší fantazii. Bobečkama jsem udělala na vršku dortu kolečka a různě ozdobila. Do některých jsem dala krém, strouhanou čokoládu, co zbyla, nebo krájecí čokoládu. Aby to nebylo tak smutný, přizdobila jsem dort alginátovým ovocem.
Poznámka od kuchařky
http://www.www.toprecepty.cz/recept/8591-mramorovy…
První dort je pro mojí sestru, aby věděla, jak taky peču. Má to s manželem k výročí svatby.
A druhý dort je pro mojí maminku k narozeninám. Chtěla ovocný