
Suroviny
- 480 ml vlažné vody
- 2 lžíce oleje
- 2 lžíce jablečného octa
- 1,5 kávové lžičky soli
- 1,5 kávové lžičky cukru
- 250 g bezlepkové mouky Jizerka
- 200 g jáhlové mouky
- 2 lžíce instantní bramborové kaše bez mléka
- 2 lžíce Karo instantního práškového nápoje
- 1 lžíce mletého lněného semínka
- 1 kávová lžička chlebového koření
- 1 kávová lžička oregana
- 2 rovné kávové lžičky sušeného droždí
Postup přípravy receptu
-
Do pekárny nalijeme vlažnou vodu, ocet, olej, sůl a cukr.
-
Sypké suroviny nejdříve promícháme v misce a poté je přidáme do pekárny. Nakonec na mouku nasypeme sušené droždí.
-
Pečeme na program Rychlý, Sprint nebo jiný krátký program (měl by trvat přibližně 2 hodiny).
-
Během prvních deseti minut pomocí gumové stěrky stíráme nepromíchané suroviny ze stěn nádoby a kontrolujeme, zda se směs míchá v celém objemu.
-
Pokud ne, můžeme pekárně pomocí stěrky trochu pomoct.
-
Po upečení chléb opatrně vyklopíme a necháme vychladnout na mřížce.
Poznámka od kuchařky
Karo kávu jsem do těsta zkusila přidat na radu Anny Kočíkové (viz
http://www.toprecepty.cz/recept/24140-vanocka-bez-…).
Byl to výborný nápad, chleba dostal příjemnou barvu a měl i moc pěknou strukturu. Myslím, že by ji šlo přidat i do běžného lepkového chleba. Pokud byste připravovali chleba bezlepkový, je třeba použít Karo od Kávovin (viz přiložená fotografie), všechny ostatní mně známé náhražky kávy jsou lepkové (na bázi ječmene a dalších obilnin).
Přikládám i fotografii našeho domácího mazlíčka, který chlebík ochutnával jako první a moc si na něm pochutnal :-).
Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.