Karo chléb bez lepku, mléka a vajec

67
- reklama -

Suroviny

480 ml vlažné vody
2 lžíce oleje
2 lžíce jablečného octa
1,5 kávové lžičky soli
1,5 kávové lžičky cukru
250 g bezlepkové mouky Jizerka
200 g jáhlové mouky
2 lžíce instantní bramborové kaše bez mléka
2 lžíce Karo instantního práškového nápoje
1 lžíce mletého lněného semínka
1 kávová lžička chlebového koření
1 kávová lžička oregana
2 rovné kávové lžičky sušeného droždí

Postup přípravy receptu

  1. Do pekárny nalijeme vlažnou vodu, ocet, olej, sůl a cukr.

  2. Sypké suroviny nejdříve promícháme v misce a poté je přidáme do pekárny. Nakonec na mouku nasypeme sušené droždí.

  3. Pečeme na program Rychlý, Sprint nebo jiný krátký program (měl by trvat přibližně 2 hodiny).

  4. Během prvních deseti minut pomocí gumové stěrky stíráme nepromíchané suroviny ze stěn nádoby a kontrolujeme, zda se směs míchá v celém objemu.

  5. Pokud ne, můžeme pekárně pomocí stěrky trochu pomoct.

  6. Po upečení chléb opatrně vyklopíme a necháme vychladnout na mřížce.

Poznámka od kuchařky

Karo kávu jsem do těsta zkusila přidat na radu Anny Kočíkové (viz

http://www.toprecepty.cz/recept/24140-vanocka-bez-…).

Byl to výborný nápad, chleba dostal příjemnou barvu a měl i moc pěknou strukturu. Myslím, že by ji šlo přidat i do běžného lepkového chleba. Pokud byste připravovali chleba bezlepkový, je třeba použít Karo od Kávovin (viz přiložená fotografie), všechny ostatní mně známé náhražky kávy jsou lepkové (na bázi ječmene a dalších obilnin).

Přikládám i fotografii našeho domácího mazlíčka, který chlebík ochutnával jako první a moc si na něm pochutnal :-).

Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.