Suroviny
4 porce
- 1 kg hovězí bok
- 1 ks morkové kosti nebo kousek anglické
- 1 měšec koření na maso (tymián, koriandr, majoránka, petrželka, bobkový list)
- 3 ks hřebíčku
- 5 kuliček pepře černého
- sůl dle potřeby
- 1 kostka hovězího bujónu
- cibule
- 2 mrkve
- 1 větší brambora
- pórek
- brukev
- česnek 3 stroužky
Postup přípravy receptu
-
Maso a morkovou kost nebo ždibec anglické omyjeme a dáme do studené vody do dostatečně velkého hrnce. Přidáme aromatické koření, kromě hřebíčku, a vaříme 1,5 hodin v přikrytém hrnci. Asi po 20 minutách varu odstraníme pěnu, která se nám vytvořila na povrchu hladiny.
-
Dále dáme vařit mrkev celou, bramboru, cibuli s hřebíčkem, brukev na dvě poloviny, stroužky česneku.
-
Pórek nakrájíme na 10 cm dlouhé části, které svážeme nití (na vaření) a šupneme k ostatním ingrediencím. Vaříme 1 hodinu.
-
Na závěr vyzkoušíme, máme-li dostatečně měkké maso. Vývar použijeme na polévku. Servírujeme vařené hovězí se zeleninou. Maso doprovázím koprovou omáčkou.
Poznámka od kuchařky
Recept pot-au-feu je podle francouzské tradiční kuchyně. Kdo má, může vařit v papiňáku, ušetří si čas i energii.