Hovězí vařené se zeleninou (pot-au-feu)

57
- reklama -

Suroviny
4 porce

1 kg hovězí bok
1 ks morkové kosti nebo kousek anglické
1 měšec koření na maso (tymián, koriandr, majoránka, petrželka, bobkový list)
3 ks hřebíčku
5 kuliček pepře černého
sůl dle potřeby
1 kostka hovězího bujónu
cibule
2 mrkve
1 větší brambora
pórek
brukev
česnek 3 stroužky

Postup přípravy receptu

  1. Maso a morkovou kost nebo ždibec anglické omyjeme a dáme do studené vody do dostatečně velkého hrnce. Přidáme aromatické koření, kromě hřebíčku, a vaříme 1,5 hodin v přikrytém hrnci. Asi po 20 minutách varu odstraníme pěnu, která se nám vytvořila na povrchu hladiny.


    Zobrazit celý recept

  2. Dále dáme vařit mrkev celou, bramboru, cibuli s hřebíčkem, brukev na dvě poloviny, stroužky česneku.

  3. Pórek nakrájíme na 10 cm dlouhé části, které svážeme nití (na vaření) a šupneme k ostatním ingrediencím. Vaříme 1 hodinu.

  4. Na závěr vyzkoušíme, máme-li dostatečně měkké maso. Vývar použijeme na polévku. Servírujeme vařené hovězí se zeleninou. Maso doprovázím koprovou omáčkou.

Poznámka od kuchařky

Recept pot-au-feu je podle francouzské tradiční kuchyně. Kdo má, může vařit v papiňáku, ušetří si čas i energii.