
Suroviny
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 velké bílé cibule
- 1/2 lžičky krupicového cukru
- 1 hrnek quinoy
- 2 hrnky zeleninového vývaru
- 1/2 hrnku zlatých rozinek
- 1/2 lžičky estragonu (dala jsem provensálské koření)
- sůl
- pepř
Postup přípravy receptu
-
Cibule oloupeme a nakrájíme na měsíčky.
-
Rozpálíme olej, přidáme cibuli a za občasného míchání restujeme doměkka (asi 20 minut).
-
Asi v polovině restování přidáme cukr a necháme zkaramelizovat.
-
Když je cibule měkká a zlatavá, přidáme omytou a scezenou quinou a za stálého míchání restujeme asi 5 minut, až než začne praskat. Z
-
alijeme vývarem, přidáme rozinky a estragon a vaříme pod pokličkou na mírném plameni asi 15-20 minut, než se vsákne všechna voda.
-
Před podáváním dochutíme solí a pepřem.
Poznámka od kuchařky
Inspiraci jsem čerpala z internetových stránek firmy Sun-Maid, asi nejslavnějšího amerického výrobce sušeného ovoce: http://www.sunmaid.com.
Quinoa má mírně oříškovou chuť a v kombinaci s karamelizovanou cibulkou je opravdu výborná. Navíc je plná vitamínů a důležitých živin. Ke koupi je u nás např. v DM drogerii nebo v prodejnách se zdravou výživou.
Quinoa patří mezi tzv. pseudoobilniny. Neobsahuje lepek, proto ji do jídelníčku mohou zařadit i celiaci. Je velmi bohatá na nejrůznější cenné látky, minerály i vitamíny. Vyrábí se z ní i mouka. Jedná se o drobné kuličky vzhledově podobné jáhlám. Příprava je velmi jednoduchá – promytá quinoa se vaří ve dvojnásobném množství tekutiny 15 minut, poté se může nechat pět minut „dojít“ pod pokličkou. Lze ji připravovat na slano i na sladko. Je výborná jako příloha k masům i na různé variace „rizota“. Jedná se sice o dražší surovinu (250 g kolem 40 Kč), ale určitě se vyplatí do ní investovat.
V případě nouze by šla jistě nahradit již zmiňovanými jáhlami nebo kuskusem (ten však obsahuje lepek, a není tudíž vhodný pro bezlepkovou dietu).
Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.