Krkovička plněná výheňákem a zelenou cibulkou

65
- reklama -

Suroviny

Pěkný kousek vepřové krkovice (já měla něco přes kilo)
Sedlčanský výheňák k zapékání 1ks(sýr hermelínového tipu)
1 svazek zelené cibulky
6 středních cibulí
tatarská omáčka
pepř,sůl, sušený česnek(nebo granulovaný),drcený kmín
hrst cherri rajčátek
2 špičaté papriky
3 plátky másla
1 kostka extra bujonu
1ČL solamylu a 1PL vody smíchat a nechat nabobtnat
olej

Postup přípravy receptu

  1. Maso dvakrát naříznout po vláknech, ale neproříznout. Prořezy okořenit pepřem, solí, kmínem a sušeným česnekem. Vymáznout tatarkou a naplnit výheňákem a pokrájenou zelenu cibulkou. Řez zajistit párátkem. Celé maso kořenit jako vnitřek a omazat tatarkou. Nechat odležet aspoň hodinu, ale nejlíp do druhého dne.

  2. Do pekáče s poklicí překrojit rajčátka na půl, papriky na proužky a 3 cibule na čtvrtky, rozloupané na plátky.

  3. Na pánvi rozpálit 1 PL oleje a na ní osmahnout odleželé maso pěkně do zlatohněda. Maso vyjmout a dát do pekáče na zeleninu.

  4. Na pánev přidat ještě trochu oleje a proužek másla. Přihodit zbylé 3 cibule na drobno a osmahneme. Nasypeme kolem masa do pekáče. Posypeme kořením, rozdrobíme bujon a zalijeme vodou do výše zeleniny.

  5. Poházíme kousky másla a dáme pomalu péct 3 hod na 100°C. Potom přidáme na 160°C a pečeme do měkka. Až je maso úplně měkké a po vpichu sklouzne. Kdyby se šťáva rychle vypékala, občas trochu dolijeme. Ke konci tomu dáme ještě chvilku bez poklice pro barvičku.

  6. Ve finále vmícháme po troškách nabobtnaný škrob a zahustíme podle vlastního gusta. Případně ještě dosolíme dle chuti.

Poznámka od kuchařky

Měla jsem pěkný fotopostup, ale pak jsem zjistila, že děvčátka si vzala paměťovku…grrrrr, tudíž jsem spíš trénovala mačkání spoušti. Takže už jen fotky od půlky vaření..chjo