
Suroviny
- 800 g chlazeného lososa
- 50 ml olivového oleje
- mořská sůl
- 1 plechovka Pizza rajčátek s bylinkami
- 1 PL sušených rajčátek – Tapenade
- 1 větší cibule
- 2 stroužky česneku
- 1,5 dcl červeného vína /nebo vývaru
- mletý pepř
- 100 g másla
- 1 citrón
- sůl
- Suroviny na placky:
- 1 kg brambor
- 2 vejce
- 50 g hrubé mouky
- 150 ml oleje na smažení
Postup přípravy receptu
-
Rybí maso kuchyňsky upravíme, osušíme, poté prosolíme mořskou solí, vetřeme olivový olej, pokapeme citrónem a necháme v chladu asi 30 minut odpočívat.
-
Mezitím si připravíme omáčku. Na másle orestujeme pokrájenou cibulku, přidáme nasekaný česnek, rajčátka naložená i s tomatovou omáčkou, červené víno, sušená rajčátka, sůl, pepř a vše přivedeme k varu. Omáčku necháme zredukovat asi na 2/3 původního objemu.
-
Oloupané brambory nahrubo nastrouháme, smícháme s vejci a moukou, pak si vytvarujeme placičky a zprudka je opékáme na oleji /asi 2 až 3 minutky / z každé strany do zlatavé barvičky.
-
Lososa pak zprudka opečeme na teflonové pánvi. Doba přípravy záleží na tlouštce rybího masa. Ale hlavně záleží na tom, jak chceme mít rybu propečenou.
Poznámka od kuchařky
P.S. Místo vína můžeme zalít omáčku i vývarem. Do placiček můžeme přidat i česnek, záleží na chuti každého z nás. Placičky se nazývaji „rosti“, ale pojmenovala jsem je radši klasicky česky. Nápad pochází z kalendáře 2012, ale něco jsem si pozměnila.