Pečený losos s tomatovou omáčkou a bramborovými placičkami

65
- reklama -

Suroviny

800 g chlazeného lososa
50 ml olivového oleje
mořská sůl
1 plechovka Pizza rajčátek s bylinkami
1 PL sušených rajčátek – Tapenade
1 větší cibule
2 stroužky česneku
1,5 dcl červeného vína /nebo vývaru
mletý pepř
100 g másla
1 citrón
sůl
Suroviny na placky:
1 kg brambor
2 vejce
50 g hrubé mouky
150 ml oleje na smažení

Postup přípravy receptu

  1. Rybí maso kuchyňsky upravíme, osušíme, poté prosolíme mořskou solí, vetřeme olivový olej, pokapeme citrónem a necháme v chladu asi 30 minut odpočívat.

  2. Mezitím si připravíme omáčku. Na másle orestujeme pokrájenou cibulku, přidáme nasekaný česnek, rajčátka naložená i s tomatovou omáčkou, červené víno, sušená rajčátka, sůl, pepř a vše přivedeme k varu. Omáčku necháme zredukovat asi na 2/3 původního objemu.

  3. Oloupané brambory nahrubo nastrouháme, smícháme s vejci a moukou, pak si vytvarujeme placičky a zprudka je opékáme na oleji /asi 2 až 3 minutky / z každé strany do zlatavé barvičky.

  4. Lososa pak zprudka opečeme na teflonové pánvi. Doba přípravy záleží na tlouštce rybího masa. Ale hlavně záleží na tom, jak chceme mít rybu propečenou.

Poznámka od kuchařky

P.S. Místo vína můžeme zalít omáčku i vývarem. Do placiček můžeme přidat i česnek, záleží na chuti každého z nás. Placičky se nazývaji „rosti“, ale pojmenovala jsem je radši klasicky česky. Nápad pochází z kalendáře 2012, ale něco jsem si pozměnila.