Jak na výrobu kynutého těsta

63
- reklama -

Suroviny

Tekutina, mouka, droždí a další suroviny podle daného receptu

Postup přípravy receptu

  1. Odvážíme si všechny sypké přísady a odměříme (popř.také odvážíme) i ty tekuté. Přichystáme si k ruce i všechno ostatní (vejce apod.) co také patří do zadělávaného těsta.


    Zobrazit celý recept

  2. Část tekutiny mírně ohřejeme tak, aby byla vlažná, nikoli horká a rozmícháme v ní část (lžíci) cukru, všechno droždí a tolik mouky, aby vzniklo těstíčko.Hotový kvásek necháme vzejít (zvětšit objem). Trvá to asi 15-20 minut, podle okolní teploty.

  3. Kvásek vyškrábeme do mísy, ve které budeme zadělávat těsto, přidáme ostatní suroviny a buď vařečkou (a pak dále rukou) nebo robotem vymísíme těsto. Hotové těsto mírně zaprášíme moukou a necháme nakynout, až zdvojnásobí svůj objem, což trvá asi hodinu a máme ho připraveno pro zpracování.

  4. Tekutiny, přidávané do těsta by nikdy neměly být horké – ničí to kvasinky.
    Zrovna tak by ale zbytek surovin neměl být naopak studený (přinesený třeba z chladné chodby, ze spíže) – těsto bude pomaleji kynout.

  5. Mísu s těstem můžete při kynutí zakrýt (čistou utěrkou), těsto nebude okoralé.
    Máte-li pocit, že těsto pomalu kyne, přeneste si mísu s ním do teplejšího prostředí, popř. mísu posaďte na hrnec s teplou (ne vřící) vodou.

  6. Těsto, ve kterém je hodně tuku nebo i cukru, kyne pomaleji a potřebuje i více droždí.

Poznámka od kuchařky

Dostala jsem několik SZ se žádostí o detailnější vysvětlení výroby kynutého těsta mimo pekárnu, tak jsem vám to dnes i všechno odfotila.

Zdroj: http://www.pekarnomanie.cz/