Závin ze dvou surovin

79
- reklama -

Suroviny
asi 20 kousků

Těsto:
1 pomazánkové máslo 200 g
1 vrchovatý hrnek polohrubé mouky
Vámi zvolená náplň:
maková
tvarohová
Jablečná:
4 nastrouhaná jablka
rozinky
hrst sekaných ořechů
jedno balení skořicového cukru

Postup přípravy receptu

  1. Smícháme pomazánkové máslo a polohrubou mouku, vypracujeme těsto, které rozdělíme na dvě části.

  2. Z každé části vyválíme obdélník, potřeme troškou rozpuštěného másla a dáme náplň (pokud zvolíte jablečnou, podsypte nejdříve strouhankou).

  3. Závin svineme, přeneseme na plech, vyložený pečícím papírem a stejně tak druhý závin.

  4. Záviny propícháme na povrchu vidličkou, potřeme opět troškou rozpuštěného másla a dáme péci do předehřáté trouby na 180°C.

  5. Až těsto trochu zezlátne, je dobré záviny potřít trochou mléka – budou vláčnější.

  6. Dopečeme (záviny úplně nezezlátnou, těsto je spíše světlé) a ještě za horka pocukrujeme moučkovým cukrem.

Poznámka od kuchařky

Tento závin dělávala už moje babička mému dědovi, který musel dodržovat jaterní dietu. Hodí se i pro alergiky na vejce a celkově myslím, že je velmi málo tučný. Přitom chuťově výborný a za chviličku hotový. Velmi nenáročný recept, který si uchováte i v hlavě. 🙂