
Suroviny
asi 20 kousků
- Těsto:
- 1 pomazánkové máslo 200 g
- 1 vrchovatý hrnek polohrubé mouky
- Vámi zvolená náplň:
- maková
- tvarohová
- Jablečná:
- 4 nastrouhaná jablka
- rozinky
- hrst sekaných ořechů
- jedno balení skořicového cukru
Postup přípravy receptu
-
Smícháme pomazánkové máslo a polohrubou mouku, vypracujeme těsto, které rozdělíme na dvě části.
-
Z každé části vyválíme obdélník, potřeme troškou rozpuštěného másla a dáme náplň (pokud zvolíte jablečnou, podsypte nejdříve strouhankou).
-
Závin svineme, přeneseme na plech, vyložený pečícím papírem a stejně tak druhý závin.
-
Záviny propícháme na povrchu vidličkou, potřeme opět troškou rozpuštěného másla a dáme péci do předehřáté trouby na 180°C.
-
Až těsto trochu zezlátne, je dobré záviny potřít trochou mléka – budou vláčnější.
-
Dopečeme (záviny úplně nezezlátnou, těsto je spíše světlé) a ještě za horka pocukrujeme moučkovým cukrem.
Poznámka od kuchařky
Tento závin dělávala už moje babička mému dědovi, který musel dodržovat jaterní dietu. Hodí se i pro alergiky na vejce a celkově myslím, že je velmi málo tučný. Přitom chuťově výborný a za chviličku hotový. Velmi nenáročný recept, který si uchováte i v hlavě. 🙂