Pomerančovofenyklový salát

50
- reklama -

Suroviny
4 porce

Na salát:
2 velké pomeranče
1 červená cibule
1 hlíza fenyklu
Na zálivku:
1 stroužek CZ česneku
4 lžíce olivového oleje
2 lžíce limetkové šťávy nabo citronové šťávy
1 lžíce najemno krájené plocholisté petržele
sůl
čerstvě mletý ( nejlépe bílý ) pepř

Postup přípravy receptu

  1. Oloupaný česnek prolisujeme a v misce ho dobře prošleháme s olivovým olejem, citronovou (limetkovou ) šťávou a petrželkou. Osolíme a opepříme.

  2. Pomeranče oloupeme a „vykožkujeme“..vyfiletujeme..nevím, jak to správně nazvat. Zkrátka to uděláme tak, že je zbavíme bílých vláken a zůstane jen oranžová dužina. Jednotlivé dílky ještě můžeme překrájet napůl. Cibuli oloupeme, fenykl očistíme. Poté obě tyto ingredience nakrájíme na tenké plátky.

  3. Kousky pomeranče, cibule a fenyklu vsypeme do mísy, zalijeme dresingem a zlehka promícháme. Dáme vychladit. Podle chuti můžeme dosolit.

  4. Podáváme k různým druhům minutkového masenka, špízů, nebo jen tak, jako předkrm či lehkou večeři.

Poznámka od kuchařky

Fenyklový salát jsem jedla dnes poprvé a byla jsem velmi překvapena jeho příjemnou, jemnou a delikátní chutí.

Jak mi prozradila maris, opravdu voní trochu po anýzu a ta vůně mi připomíná, že tak nějak podobně voněl dětský „protiprdíkový“ čajík.

Do podobných přidávám recept od Andrejky, který se liší jen zálivkou.