
Suroviny
- 300 g celozrnná rýže
- 1/2 cibule
- 300 g kuřecí maso
- hrášek
- baby karotka
- zelené fazolky
- bílý chřest
- artyčoky
- 150 ml bílé víno
- vývar
- 30 g máslo
- strouhaný parmazán
- sůl
- pepř
Postup přípravy receptu
-
Na jemno nakrájenou cibuli orestujeme na větší pánvi na oleji. Na jiné pánvi zprudka orestujme kousky nakrájeného masa, které si osolíme a opepříme. Rýži přisypeme k orestované cibuli a necháme zatáhnout.
-
Přilijeme víno a za stálého míchání necháme vyvařit alkohol. Přilijeme krapet horkého vývaru, přidáme osmahnuté maso, zeleninu. Mícháme a podle potřeby doléváme vývar dokud není rýže měkká. Když je rýže uvařená odstavíme z ohně. Přidáme máslo nakrájené na kousky a nastrouhaný parmazán. Necháme 5 minut stát přiklopené pokličkou a poté podáváme.
Poznámka od kuchařky
*Zeleninu můžeme mít předvařenou a přimíchat jí před dokončením rizota nebo jí přidávat podle doby varu. Já si zeleninu napolo uvařím ve vývaru který budu používat na rizoto a přelitím vývaru přes cedník zeleninu oddělím. Například mrkev přidám po pěti minutách k rýži a ještě jí dovařím, ale naopak hrášek přidám až úplně nakonec jen aby se prohřál.
*Máme-li osolený vývar rýži nesolíme. Parmazán je také slaný.
*Máslo a parmazán dodají rizotu krémovitost.