Jablečný koláč s brusinkami a ořechy

50
- reklama -

Suroviny

Na těsto:
250 g polohrubé mouky
70 g moučkového cukru
150 g měkkého tvarohu
6 polévkových lžic oleje
špetka soli
1 vanilkový cukr
1/2 kávové lžičky prášku do pečiva
Náplň:
3 větší jablka
citronová šťáva z 1/2 citronu
100 ml smetany na šlehání
100 ml kysané smetany
2 vejce
50 g cukru
1/2 sáčku kokosového pudinkového prášku
70 g brusinková marmeláda
50 g sušené brusinky
100 g vlašských ořechů
tuk na vymazání plechu
kokos na vysypání plechu

Postup přípravy receptu

  1. Jablka oloupeme a vykrájíme jádřinec. Nakrájíme na plátky a pokapeme citronovou šťávou. Mouku promícháme s práškem do pečiva, moučkovým cukrem, vanilkovým cukrem, špetkou soli, měkkým tvarohem, olejem.


    Zobrazit celý recept

  2. Vypracujeme hladké nelepivé těsto. Připravené těsto rozválíme a dáme do vymazaného a vysypaného pekáčku. Těsto potřeme brusinkovou marmeládou, potom poklademe plátky jablek.

  3. Smetanu smícháme s kysanou smetanou, vejci, pudinkovým práškem a cukrem. Směs nalijeme na jablka, posypeme sušenými brusinkami a nahrubo nasekanými vlašskými ořechy.

  4. Pečeme při 180°C zhruba 40 minut, záleží na troubě.

Poznámka od kuchařky

Pekáček mám o velikosti 20 krát 30 cm.