
Suroviny
4 porce
- 600 g vepřové kýty
- 500 g brambor
- 4 větší mrkve
- 4 lžíce celozrnné pšeničné mouky
- 2 – 3 vejce
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- hrst nasekaných bylinek:
- pažitka
- plocholistá petržel
- tymián
- olej nebo sádlo na smažení
Postup přípravy receptu
-
Oloupané brambory a oškrábanou mrkev najemno nastrouháme, necháme chvíli odstát a slijeme přebytečnou tekutinu. Přidáme vejce, 2 lžíce mouky, sůl, pepř a bylinky. Vše promícháme. Konzistence by měla být jako na bramborák.
-
Maso řádně omyjeme, důkladně osušíme a přes vlákna nakrájíme na plátky. Naklepeme, osolíme, opepříme a obalíme ve zbylé mouce.
-
V pánvi či jiné vhodné nádobě ke smažení rozpálíme tuk ( olej či sádlo ) a lžící klademe těstíčko, na které položíme plátek masa, a nahoru zase těstíčko. Na každý plátek vyjde cca jedna vrchovatá lžíce bramborovozeleninové hmoty dolů a jedna nahoru. Zvolna opékáme z obou stran dozlatava.
-
Pak nádobu přiklopíme poklicí nebo uložíme maso do silného alobalu a vložíme do trouby „dojít“. Troubu si předehřejeme na 180 st. A aby mu tam nebylo samotnému smutno, o patro níž dáme na plech péci brambory s česnekem. Až jsou brambůrky zlatavé, odstraníme masenku pokličku, nebo, máme-li alobal, tento rozevřeme a necháme udělat křupavou kůrčičku i řízkům.
-
Podáváme s jogurtovým dipem. Nevím, zda je tu recept, takže, máte-li zájem o ten můj, zde je:
cca 250 g řeckého jogurtu
1 stroužek CS česneku
lžička bylinkové soli
lžička drcených koprových výhonků
to vše smíchat a máme hotovo.
Poznámka od kuchařky
Zdroj: Chvilka v kuchyni, upraveno.
Je to poměrně syté, takže místo přílohy by stačil i zeleninový salát. My jsme měli salát z červené řepy.