Podmáslový vločkový chleba

57
- reklama -

Suroviny

170 g vody
100 g podmáslí
lžička cukru
lžička oleje
1,5 lžičky soli
lžička drceného kmínu
50 g ovesných vloček
100 g žitné chlebové mouky
100 g pšeničné celozrnné mouky jemné
170 g hladké mouky
30 g hrubé mouky
18 g droždí

Postup přípravy receptu

  1. Ve vodě rozmícháme cukr, droždí a trochu z odvážené mouky a necháme nakynout = kvásek. Přidáme zbytek surovin a vymísíme těsto, které necháme dobře vykynout.


    Zobrazit celý recept

  2. Vykynuté těsto propracujeme, uděláme kulatý bochník, který zmáčkneme dost naplocho a vložíme do vymazané remosky.

  3. Necháme vykynout, víko remosky si 5-10 minut na prázdném hrnci předehřejeme a pak chleba upečeme – asi 40-45 minut.

  4. Těsto můžeme připravit i v pekárně: Všechny suroviny dáme do pekárny (tekuté, pak sypké a odložíme si trochu z odvážené mouky na dosypání – těsto je zpočátku velice hutné, mouku dosypáváme při vymíchávání) a použijeme program Těsto.

  5. Po jeho ukončení pokračujeme podle výše popsaného postupu.

Poznámka od kuchařky

Chlebík popraská, má velice křupavou kůrku, nedrobivou střídu a kyselkavou chuť, téměř jako kváskový. Je výborný i na druhý den.

Tento chleba můžeme samozřejmě péct i v troubě, velice dobře drží tvar.

Zdroj: http://www.pekarnomanie.cz/