Suroviny
- 170 g vody
- 100 g podmáslí
- lžička cukru
- lžička oleje
- 1,5 lžičky soli
- lžička drceného kmínu
- 50 g ovesných vloček
- 100 g žitné chlebové mouky
- 100 g pšeničné celozrnné mouky jemné
- 170 g hladké mouky
- 30 g hrubé mouky
- 18 g droždí
Postup přípravy receptu
-
Ve vodě rozmícháme cukr, droždí a trochu z odvážené mouky a necháme nakynout = kvásek. Přidáme zbytek surovin a vymísíme těsto, které necháme dobře vykynout.
-
Vykynuté těsto propracujeme, uděláme kulatý bochník, který zmáčkneme dost naplocho a vložíme do vymazané remosky.
-
Necháme vykynout, víko remosky si 5-10 minut na prázdném hrnci předehřejeme a pak chleba upečeme – asi 40-45 minut.
-
Těsto můžeme připravit i v pekárně: Všechny suroviny dáme do pekárny (tekuté, pak sypké a odložíme si trochu z odvážené mouky na dosypání – těsto je zpočátku velice hutné, mouku dosypáváme při vymíchávání) a použijeme program Těsto.
-
Po jeho ukončení pokračujeme podle výše popsaného postupu.
Poznámka od kuchařky
Chlebík popraská, má velice křupavou kůrku, nedrobivou střídu a kyselkavou chuť, téměř jako kváskový. Je výborný i na druhý den.
Tento chleba můžeme samozřejmě péct i v troubě, velice dobře drží tvar.
Zdroj: http://www.pekarnomanie.cz/