Semínkový chléb s medem

63
- reklama -

Suroviny

160 g hladké mouky
170 g žitné chlebové mouky
170 g grahamové mouky – možno zaměnit za celozrnnou pšeničnou
1,5 zarovnané lžičky soli
1 lžíce oleje
2 lžíce medu
cca 280-290 ml vlažné vody – dle potřeby
15-16 g čerstvého droždí
40 g lněného semínka
25 g slunečnice
15 g máku

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve si připravíme kvásek. Z odměřených surovin si odebereme trochu vody, lžíci hladké mouky, lžíci medu, rozdrobíme droždí, zamícháme, přikryjeme utěrkou a necháme vzejít.


    Zobrazit celý recept

  2. Všechny tři druhy mouky si smícháme dohromady se solí, přidáme kvásek, zbytek medu, vody, olej a zaděláme vláčné těsto, nakonec přidáme semínka a ještě propracujeme. Mísu přikryjeme utěrkou a necháme vykynout.

  3. Pak z těsta vytvarujeme bochánek, z něj vyválíme šišku, kterou vložíme do chlebíčkové formy, kterou jsme vyložili papírem na pečení. Opět přikryjeme a necháme vykynout, vložíme do předehřáté trouby a zhruba 40 minut pečeme. Chlebík vyklopíme z formy a necháme vychladnout na mřížce.

Poznámka od kuchařky

Zdroj receptu: Kuchařka Pečeme 100 x jinak, recept je poupravený. V kuchařce se píše, že chleba je vhodný pro orientální jídla nebo s lososem. Je malinko sladší s jemnou chutí a vůní po semínkách.

Chlebíčkovou formu mám o rozměrech 30 x 11,5 o výšce 8 cm, můžeme využít i jiný typ formy.