Suroviny
- 160 g hladké mouky
- 170 g žitné chlebové mouky
- 170 g grahamové mouky – možno zaměnit za celozrnnou pšeničnou
- 1,5 zarovnané lžičky soli
- 1 lžíce oleje
- 2 lžíce medu
- cca 280-290 ml vlažné vody – dle potřeby
- 15-16 g čerstvého droždí
- 40 g lněného semínka
- 25 g slunečnice
- 15 g máku
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve si připravíme kvásek. Z odměřených surovin si odebereme trochu vody, lžíci hladké mouky, lžíci medu, rozdrobíme droždí, zamícháme, přikryjeme utěrkou a necháme vzejít.
-
Všechny tři druhy mouky si smícháme dohromady se solí, přidáme kvásek, zbytek medu, vody, olej a zaděláme vláčné těsto, nakonec přidáme semínka a ještě propracujeme. Mísu přikryjeme utěrkou a necháme vykynout.
-
Pak z těsta vytvarujeme bochánek, z něj vyválíme šišku, kterou vložíme do chlebíčkové formy, kterou jsme vyložili papírem na pečení. Opět přikryjeme a necháme vykynout, vložíme do předehřáté trouby a zhruba 40 minut pečeme. Chlebík vyklopíme z formy a necháme vychladnout na mřížce.
Poznámka od kuchařky
Zdroj receptu: Kuchařka Pečeme 100 x jinak, recept je poupravený. V kuchařce se píše, že chleba je vhodný pro orientální jídla nebo s lososem. Je malinko sladší s jemnou chutí a vůní po semínkách.
Chlebíčkovou formu mám o rozměrech 30 x 11,5 o výšce 8 cm, můžeme využít i jiný typ formy.