
Suroviny
- zázvor (čerstvý)
- cukr
Postup přípravy receptu
-
Zázvor oloupeme a nakrájíme na plátky silné 2-3 mm.
-
Přendáme je do hrnce a zalijeme vodou tak, aby byly všechny plátky ponořené. Pod pokličkou vaříme za občasného promíchání asi 10 min.
-
Následně vývar opatrně slijeme (uschováme), plátky zalijeme čerstvou vodou a opět 10 min povaříme. Tento postup opakujeme 4x, abychom odstranili část štiplavosti.
-
Po posledním slití zázvorového vývaru ještě jednou zalijeme vodou těsně nad poslední kousky zázvoru a přidáme cukr.
-
Množství cukru závisí na množství zázvoru a vaší chuti, na ty tři kusy zázvoru, co jsou na fotografii, jsem dala 4 vrchovaté lžíce.
-
Přivedeme k varu a za občasného zamíchání vaříme do té doby, než se voda zredukuje na hustý sirup, který obalí všechen zázvor a většina tekutiny se vyvaří (trvá to obvykle 20-30 min).
-
Na závěr přendáme na talíř, oddělíme od sebe jednotlivé kousky a necháme zaschnout.
-
Po několika hodinách, když je sirup téměř suchý, můžeme ještě obalit v krupicovém cukru.
Poznámka od kuchařky
Schované vývary ze zázvoru můžeme použít např. do čaje nebo na přípravu domácí zázvorové limonády.
Recepty na zázvorový čaj:
http://www.toprecepty.cz/recept/17149-zazvorovy-ca…
http://www.toprecepty.cz/recept/15364-zazvorovy-ca…
Recepty na zázvorovou limonádu:
http://www.toprecepty.cz/recept/13360-zazvorova-li…
Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.