
Suroviny
- Těsto:
- 4 vejce
- 50 g mletého máku
- 120 g moučkového cukru
- 100 g polohrubé mouky
- Náplň:
- 150 g másla
- 80 g moučkového cukru
- 2 balíčky vanilkového cukru
- 200 g měkkého tvarohu
- 60 g jahodového kompotu
- moučkový cukr na posypání
Postup přípravy receptu
-
Žloutky vyšleháme s polovinou cukru (60 g) do pěny.
-
Z bílků a zbylého cukru ušleháme pevný sníh.
-
Obě hmoty spojíme, vmícháme prosátou mouku a jemně namletý mák.
-
Hotové těsto rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem.
-
Pečeme v předehřáté troubě při 200 stupních asi 12 minut.
-
Po upečení piškot otočíme na lehce pomoučněnou utěrku a necháme ho vychladnout.
-
Potom pomalu a opatrně odhrneme papír.
-
Máslo vyšleháme s moučkovým a vanilkovým cukrem do pěny.
-
Postupně přidáme tvaroh, který musí mít pokojovou teplotu, aby se náplň nesrazila.
-
Piškotový korpus potřeme nejprve jahodovou zavařeninou a pak tvarohovou náplní.
-
Pomocí utěrky stočíme do rolády, zabalíme do alobalu a pevně utáhneme, aby roláda zůstala kulatá.
-
Dáme do chladničky asi na hodinu ztuhnout.
-
Po ztuhnutí rozbalíme z alobalu, nakrájíme na porce a pocukrujeme.
Poznámka od kuchařky
Dala jsem 250 g nízkotučného tvarohu ve vaničce,takže mi zbylo i na potření zevnějšku rolády.Nakonec jsem ji posypala mletými oříšky a barevnými kuličkami od Dr. Oetkera. Postup jsem nedodržela přesně, ale vám jsem ho radši opsala-roládu jsem ještě hodně teplou stočila s peč. papírem, ale vrchní maková krustička mi popraskala,pak jsem papír sundala a normálně potírala :).Příště zkusím přesně dle návodu..bála jsem se,že by mi potom při stáčení celá popraskala :/.
-Recept je z časopisu Rytmus života-Kulinářský speciál Nejchutnější recepty číslo 1, leden 2012
– jeden kousek má asi 1130 kJ,tj. 269 kcal









