![Jarní dietní polévka_5ffa21e093be5.jpeg](https://recepts.cz/wp-content/uploads/2021/01/jarni-dietni-polevka_5ffa21e0842b2.jpeg)
Suroviny
4 porce
- máslo
- olivový olej
- hladká mouka
- sůl
- bílý pepř
- sušená petržel (nebo i čerstvá)
- hrách
- baby karotka
- květák
- brambory
- pažitka
Postup přípravy receptu
-
Na plátku másla a kávové lžíci olivového oleje si uděláme jíškový základ. Až se máslo zpění, přidáme hrách, baby karotku a květák. Já kupuji přímo zeleninovou směs, Garden, která tyto tři suroviny obsahuje.
-
Osmahneme do zlatova, ale máslo se nesmí připálit. Smažíme asi půl minutky. Poté přilijeme 0,75 litrů vody. Nejlépe převařenou a horkou z konvice. Přidáme brambor, podle chuti. Osolíme a vaříme asi 15 minut.
-
Po občasném míchání si přidáme pepř a sušenou petrželku. Kdo má raději ostřejší chuť, může přidat bylinkovou vegetu. Nakonec 2 minuty povaříme. Pro opravdu výraznou chuť ještě přidávám čerstvou pažitku.
Poznámka od kuchařky
Květák můžeme mít i z hlávky, ale musí být na jemné růžičky, bez košťálu, aby byla polévka jemná a nezhořkla.