- reklama -
Suroviny
- Těsto:
- 200 g hladké mouky
- 100 g másla
- špetka soli
- 1 žloutek
- 5 cl studené vody
- Náplň:
- 6–8 jablek (nebo hrušek)
- 50 g másla
- 80 g cukru
Postup přípravy receptu
-
Máslo nakrájejte na malé kousky a prsty promněte s moukou a solí, dokud se nespojí ve velmi malé hrudky. Přidejte žloutek a vodu a zpracujte v hladké jemné těsto. Těsto zabalte do fólie a nechte alespoň hodinu odležet.
-
Jablka oloupejte a nakrájejte na šestiny, vykrojte stopky a jádřince. Do pánve vsypte cukr a za stálého míchání nechte zkaramelizovat, přidejte máslo a nechte provařit, dokud se karamel nespojí. Přidejte jablka a promíchejte.
-
Do hlubší koláčové formy naskládejte jablka a zalijte karamelem. Z těsta vyválejte plát, kterým zakryjete jablka. Kraje těsta vtlačte po obvodu formy.
-
Vložte do trouby předehřáté na 180°C a pečte asi 40 minut. Před vyklopením koláče z formy jej nechte asi 5 min odstát.
Kuchař: evosheek