![Velikonoční jidášky_5ffa17b36a472.jpeg](https://recepts.cz/wp-content/uploads/2021/01/velikonocni-jidasky_5ffa17b358230.jpeg)
- reklama -
Suroviny
- 180 ml mléka
- 100 g moučkového cukru
- 30 g droždí
- 2 lžíce hrubé mouky
- 100 g sádla (rozpuštěného vlažného, nejlépe doma vyškvařeného)
- 3 žloutky
- 1 vejce (na potření)
- 300 g hladké mouky
- špetka soli
- 1 vanilkový cukr
- trochu citronové kůry (nastrouhané)
- Na ozdobení:
- mák
- sezamové semínko
- mandle
Postup přípravy receptu
-
Udělat kvásek z trochu vlažného mléka, l lžičky cukru, droždí a hrubé mouky. Nechat vzejít.
-
Do proseté hladké mouky přidat kvásek, vlažné sádlo, žloutky, vanilkový cukr, práškový cukr, špetku soli, citronovou kůru a zpracovat na hladké nelepivé těsto. Nechat kynout asi 30min, pak znovu propracovat a nechat kynout dalších 20 min.
-
Z vykynutého těsta udělat různé tvary a nechat jidášky kynout na plechu asi 15 min. Před vložením do trouby je potřít rozšlehaným vejcem a posypat mákem, sezamem nebo mandlemi. Péct asi 20 minut při 180 stupňů.
Poznámka od kuchařky
Tento recept je z dubnového čísla magazinu Albert. V magazinu je uvedeno máslo, které se tře se žloutky a zbytkem cukru do pěny ( neměla jsem máslo, tak jsem proto použila sádlo).
Kuchař: Ludmila