Suroviny
- Na těsto:
- 150 g špaldové mouky
- 100 g másla
- 50 g hnědého cukru
- 1 žloutek
- Na krém:
- 500 g tvarohu ( nejlépe tučného )
- 300 ml jogurtu nebo zakysané smetany ( lze i zkombinovat obé )
- 4 vejce
- 100 g moučkového cukru
- 2 balíčky vanilkového pudingu ( nejlépe Dr. Oetker )
- 250 g čerstvých jahod
- balíček čirého dortového želé Dr. Oetker
Postup přípravy receptu
-
Z ingrediencí na těsto vypracujeme hladké těsto, uvrhneme do útrob mikrotenu a dáme do lednice.
-
Připravíme si krém:
Oddělíme žloutky od bílků. Ze žloutků, tvarohu, jogurtu ( kysané smetany ) a cukru vymícháme hladký krém, do kterého postupně přídáváme pudinkové prášky. Z bílků vyšleháme pevný sníh a lehce jej přimícháme do tvarohového krému.
-
Z vychlazeného těsta vyválíme placku velikosti dortové formy. Její dno vysteleme papírem na pečení a její boky mázneme máslem.
-
Těsto přemístíme do formy a prstíčkama uťapkáme po dně a trochu vyženeme :-)) okraje .. zkrátka uděláme jakoby rantl.
-
Na korpus natřeme tvarohový krém, uhladíme a dáme péci do trouby vyhřáté na 160 st. Po 20min. zakryjeme dortík alobalem nebo pečicím papírem, teplotu snížíme na 150 st. a dopečeme. Trvá to 40-50 min. Uděláme špejlovou prubu, je-li dřívko suché, máme hotovo a zčásti vyhráno :-))).
-
Dortík vyjmeme z trouby a necháme zcela vychladnout.
-
Poté pokryjeme jahůdkama, neujídáme :-(. Želé si připravíme dle návodu a jahody jím přelijeme. A zase čekáme, až nám želé ztuhne. Pak už můžeme mlsat.
Forma, ve které jsem pekla měla průměr 26cm.
Poznámka od kuchařky
Zdroj: Blesk pro ženy – speciál Léto 2/11, značně upraveno.
Měla jsem jahod víc, tak jsem dala i dovnitř.
Je to v podstatě i pro ty, co se snaží shodit nějaké to zimní kilečko :-)). Nepřeslazené, těsto skoro nikde a ještě ze špaldovky, tvarohové nic a zdravé jahody… Vyzkoušejte, je to dobrota. Omlouvám se za fotky, želé nebylo ještě dostatečně ztuhlé, ale já zítra nebudu doma a obávám se, že v pondělí, až se domů vrátím, umyju tak akorát prázdnou dortovou formu .-)))