Suroviny
2,50 litru
- 2 litry zeleninového vývaru
- 1 větší nastrouhaná mrkev
- 1 velká brambora nakrájená na čtverečky
- sůl
- malá hrst nasekaných mladých kopřiv
- trochu tekuté Vegety
- libeček
- celerová nať
- olej
- Na zahuštění:
- 3 vejce
- 250 ml mléka
- 1 cibule
- malá hrst nasekaných mladých kopřiv
- 2-3 stroužky nasekaného česneku
- malou hrst nastříhané pažitky
- 1 prášek do pečiva
- polohrubá mouka dle potřeby
- pepř
- sůl
- 1 lžíce oleje
Postup přípravy receptu
-
Nejprve si opečeme placku na zahuštění tak, že smícháme a našleháme vejce, mléko, nasekaný česnek, cibuli nakrájenou nadrobno, sůl, pepř, nastříhanou petrželku, nasekané kopřivy, prášek do pečiva, sůl, pepř.
-
Při stálém šlehání přidáváme mouku tak dlouho, dokud nám nevznikne tužší těsto pak ho vylijeme na větší pánev s olejem a opečeme po obou stranách dozlatova, vyndáme na prkénko, necháme vychladnout a před zavařením nakrájíme na menší kostičky.
-
Když placka chladne, přivedeme do varu vývar, na oleji opečeme mrkev a brambory, přidáme Vegetu, libeček, celerovou nať, nastrouhanou mrkev, posekané kopřivy a osolíme dle chuti, necháme 25 minut vařit.
-
Po této době přidáme pokrájenou placku a necháme ještě vařit tak 15 minut. Doladíme solí a pepřem.
Poznámka od kuchařky
Začínají růst mladé kopřivy, tak jsem se rozhodla, že s nimi udělám nějakou polévku a vznikla tato a zahušťovadlo je trošku podobné svítku-je to zdravá a chutná polévka.