Suroviny
2 porce
- 80 g mix listových salátů
- 150 g polníčku
- 150 g uzeného špeku nebo slaniny
- 4 vejce
- Na zálivku:
- 4 lžíce olivového oleje
- 3 lžíce tmavého balzamikového octa
- 3 lžíce cukru krupice
- 4 lžíce vody
- lžička soli
- čerstvě mletý pepř
- balzamikový krém ( nemusí být )
Postup přípravy receptu
-
Pokud koupíme saláty prané a vysušené, máme vyhráno. Ne-li, pak si je sami pořádně vypereme a hlavně ještě důkladněji vysušíme, nejlépe v centrifuze na salát, nemáme-li, vysušíme, jak umíme :-))).
-
Vejce uvaříme natvrdo.
-
Na suché teflonové pánvi vyškvaříme dokřupava na kostičky nakrájenou slaninku. Zálivku prošleháme všechno spolu do krémové konzistence a do rozpuštění se cukru.
-
Balzamikový krém do zálivky nedáváme. Ten můžeme použít až na finální úpravu salátu na talíři.
-
Do salátových misek rozložíme salát, poklademe na čtvrtiny nakrájeným vejcetem, které z mlýnku opepříme, posypeme křupavou slaninkou a zalejeme zálivkou. Můžeme pokapat balzamikovým krémem, ale není to nutné.
-
Zálivku přidáváme až těsně před konzumací, ať máme krásný salát a ne nevzhledné bláto.
-
Jíme jen tak nebo s čerstvým pečivem nebo jako přílohu k masovým minutkám. Dobrou chuť.
Poznámka od kuchařky
Název proto, že můj drahý drží dietu.. a aby to nebylo až tak kór moc dietní, volila jsem slaninku.