Uzený pstruh nebo makrela

71
- reklama -

Suroviny

4 pstruzi nebo makrely, o hmotnosti 300 – 350 g /ks
2 litry studené vody
190 g kuchyňské soli
10 kuliček pepře (třeba barevného nebo jen černého)
5 kuliček nového koření
2 přelomené bobkové listy
háčky na zavěšení

Postup přípravy receptu

  1. Veškeré koření i sůl převaříme aspoň 5 minut a necháme vychladit.


    Zobrazit celý recept

    Ryby očistíme zevně i vně a tady bych doporučoval podél páteře pořádně vyčistit lžičkou hnědou skvrnu (ledvinky), která způsobuje nahořklé maso po vyuzení.

    Očištěným rybám uděláme příčné zářezy a vetřeme trochu soli, dáme do vhodné nádoby (sklo, porcelán) a zalijeme vychladlým lákem, zatížíme, nejlépe porcelánovými talířky, aby ryby byly zcela ponořené. Asi po 12 hodinách ryby opláchneme, napíchneme na háček, necháme okapat a oschnout nejméně hodinku.

    Do předem rozehřáté udírny zavěsíme ryby a asi půl hodiny je dosušujeme při otevřené udírně při teplotě cca 50 °C. Po této době udírnu zavřeme a udíme při teplotě 75/80 °C asi 2 a půl hodiny. Kontrolujeme barvu kůže a vnitřek ryb, která nakonec musí být zlatohnědá. Po vyuzení ryby necháme vychladnout a uložíme je na nějakou dobu do ledničky zabalené v alobalu nebo v pečícím papíře. Nejchutnější ryby jsou studené.

    Udíme olší nebo bukem.

Poznámka od kuchařky

https://www.domaci-jidelnicek.cz/2020/03/18/uzeni-…

Omlouvám se autorce tohoto receptu, že jsem neuvedl zdroj. Už se to více nestane. Takže autorkou tohoto receptu je rozmarynaH.