Kefírová buchta s kokosem a čokoládou

80
- reklama -

Suroviny

1,5 hrnku polohrubé mouky + na vysypání formy
1 hrnek krupicového cukru
2 lžíce strouhaného kokosu
1/2 lžička jedlé sody
1/2 hrnku rostliného oleje
1 hrnek kefíru nebo podmáslí
NA POLEVU
1 tabulka hořké čokolády s 40% kakaové hmoty
1/2 kelímku smetany ke šlehání
1/3 hrnku strouhaného kokosu
1/4 hrnku kokosového likéru
– Množství je na malý plech o rozměrech cca 18×18 cm nebo kulatou formu

Postup přípravy receptu

  1. Troubu předehřejeme na 170°C a formu vymažeme máslem a vysypeme moukou. V míse promícháme mouku, cukr, kokos, sodu, olej a kefír.


    Zobrazit celý recept

  2. Těsto vlijeme do formy, uhladíme a pečeme asi 40 minut dokud není povrch zlatý. Vyjmeme z trouby, necháme 5 minut chladnout ve formě a pak korpus několikrát propícháme špejlí a zalijeme likérem. Necháme likér vsáknout a poté buchtu přesuneme na mřížku, aby vychladla.

  3. Čokoládu na polevu nalámeme do ohnivzdorné mísy, misku postavíme na hrnec s vroucí vodou, přilijeme smetanu a mícháme do rozpuštění.

  4. Stáhneme z hrnce a necháme zchladnout. Občas promícháme, aby poleva zůstala hladká.

  5. Polevu rozetřeme na buchtu včetně boků a posypeme nahoře i po stranách kokosem. Necháme v chladu ztuhnout.

    Výborná je i s kopečkem šlehačky.

Poznámka od kuchařky

Apetit květen 2012