Variace na katsudon

80
- reklama -

Suroviny

2 kuřecí prsní řízky
trojobal – mouka, vejce, panko strouhanka
2 porce nejlépe jasmínové rýže
2 dl velmi silného vývaru (hovězí, kuřecí, gelový bujon)
1 středně velká cibule
3 PL sojové omáčky
1 PL rýžového octa
1 vejce
k podávání dle chuti chilli paprička, nasekaná petrželka

Postup přípravy receptu

  1. Kuřecí prsní řízky obalíme klasicky v trojobalu – panko strouhanka je tam důležitá. Smažíme obvyklým způsobem. Dáme vařit rýži, nesolíme.

  2. Do pánve dáme vývar, ochutíme sojovkou a střikem rýžového octu, přivedeme k varu, přidáme cibuli na kroužky a na plném plameni redukujeme do změknutí cibule.

  3. Hotové řízky nakrájíme na plátky a pokud možno tvarově vcelku vložíme do zredukovaného vývaru s cibulí, stále ještě na plotně na plný výkon, polijeme rozšlehaným vajíčkem (nebo nalijeme do vývaru vedle řízku), necháme vejce trochu ztuhnout.

  4. Do misky dáme rýži, nahoru položíme plátky řízku s vejcem a přidáme trochu sosu s cibulí. Kdo chce, posype petrželkou a chilli papričkou.

Poznámka od kuchařky

Katsudon je tradiční japonské jídlo – ve volném překladu znamená vepřový řízek v misce s rýží. Existuje hodně variací, i ta s kuřecím.