Hrátky s pudinkem

57
- reklama -

Suroviny
velký plech

TĚSTO:
4 vejce
200 g krupicového cukru
1 vanilkový cukr
100 ml vody (horké)
100 ml oleje
200 g polohrubé mouky
1/2 kypřicího prášku do pečiva
2 lžíce práškového kakaa
PUDINK:
750 ml mléka
2 lžíce krupicového cukru
2 vanilkové práškové pudinky
KRÉM:
2 zakysané smetany
2 lžíce krupicového cukru
NA DOHOTOVENÍ:
granko

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve uvařte z mléka, cukru a vanilkového pudinkového prášku standardním způsobem pudink. Bude světlý, takže piškot musí být tmavý. Ušlehejte vejce s oběma cukry (případně samotné žloutky a z bílků vytvořte sníh, ten vmíchejte do těsta až jako poslední), do pěny zašlehejte horkou vodu a olej a jakmile náležitě zhoustne, zapravte do ní směs mouky s kypřicím práškem a kakaem.


    Zobrazit celý recept

  2. Vymíchejte řidší tmavé těsto, nalijte ho a rozetřete na plech s pečicím papírem. V této fázi naložte do těsta polévkovou lžící řady oddělených kopečků světlého pudinku – jeden vedle druhého (jako ovoce na bublaninu). Zůstanou na hnědé hladině, ale v průběhu pečení se ponoří.

  3. Takto připravený základ vložte do trouby vyhřáté na 180°C a pečte ho asi 20-25 minut podle vlastní trouby.

  4. Po vychladnutí potřete plát na plechu zakysankami vymíchanými s cukrem.

  5. Povrch uhlaďte a posypte silnou vrstvou granka. Dezert pak nechte v lednici několik hodin (nejlépe však přes noc) odležet.

  6. Můžete kombinovat tmavý pudink se světlou buchtou a naopak. Můžete zkusit i světlý piškot s pudinkem růžovým(malinový nebo jahodový). Fantazii se meze nekladou! Ale čokoládové variace jsou rozhodně nejvýraznější a podle časopisu i chuťově nejlepší. Nemůžu to posoudit, protože jsem zatím jiné varianty nedělala.

  7. BEZVA FINTA: Vrstva granka na zakysankách vytvoří po několika hodinách v chladu efekt klasické čokoládové polevy. Granko totiž nasaje z podkladu vláhu, takže se rozpustí a částečně i rozteče. Ovšem povrch se nakonec neslije do zrcadlově hladkého lesku jako v případě rozehřáté čokolády – uchová si specifickou zrnitou strukturu, jíž žádnou jinou cestou nedocílíte.

Poznámka od kuchařky

Zdroj: Knihovnička RECEPTY Sladké jaro 2012 – Nejlepší domácí řezy

Řezy jsou nepřeslazené a šťavnaté, vychlazené chutnají naproto LUXUSNĚ! Jen se mi nepovedly tak pěkně, jako byly v časopise. Doufám, že někdo šikovnější vyzkouší a přidá tu správnou fotku 😉

Pudink má být vidět ve všech rozích řezu!-Tak se mi povedl jen na 3.fotce,není moc hezká,ale přidávám ji pro představu,jak mají řezy vypadat 🙂