
Suroviny
4-6 podle velikosti toho ptáka
- 1 kuře (1300 gr)
- 3 rohlíky
- 1 balení listového špenátu – dostupnější je mražený
- 2 vejce
- 100 g másla
- mléko podle potřeby
- česnek jak má kdo rád
- 1 menší cibuli
- 50 g slaniny
- sůl
- pepř
- kmín
- muškátový oříšek (i květ)
Postup přípravy receptu
-
Kuře osolte, tak jak jste zvyklý při pečení. Kůži na prsou nadzvedněte a zastrčte pod kůži máslo. Špenát nechejte rozmrznout, orestujte rychle na pánvi a případně překrájejte. Rohlíky přelijte mlékem. Přidejte vaječné žloutky, osolte, opepřete, zamíchejte.
-
Potom přidejte na kostky pokrájenou slaninku, zamíchejte a přidejte ostatní koření a česnek, nezapomeňte na osmahlou cibulku do sklovata a zamíchejte. Ušlehejte z bílků sníh a také zamíchejte do té směsi a teď tam ještě dejte špenát.
-
Naplňte kuřátko, zašijte mu bříško a dejte péct. Pokud Vám zbyla nádivka, tak ji dejte do keramické misky a upečte zvlášť. Přelévejte výpekem a po 1 a 3/4 hodině píchněte špejli do břicha. Pokud je špejle suchá, už to je. Uvařte brambory a udělejte zeleninový salát.
Poznámka od kuchařky
Simonko, Bábinko, Žížalko a další…nezlobte se. No dobře už jsem to napravil. A fotku ať dá, kdo bude péct první. Tak jsem byl první.