Suroviny
6-8 porcí
- 2 hrnečky polohrubé mouky
- půl prášku do pečiva
- 3/4 hrnečku cukru krupice
- půl hrnečku slunečnicového oleje
- 1 malý bílý selský jogurt
- 1 hrneček mléka
- 1-2 lžíce rumu
- švestky
- rebarbora
- 1 vanilkový cukr
- Drobenka:
- 2 lžíce hrubé mouky
- 1 lžíce moučkového cukru
- 1 lžíce másla
Postup přípravy receptu
-
Předehřejeme troubu na 180° C. Do misky prosejeme mouku s práškem do pečiva, přidáme cukr a vše promícháme. Do moučné směsi přidáme olej, jogurt, rum a mléko. Vymícháme hladké těsto, které stěrkou uhladíme ve zvolené formě vyložené pečícím papírem.
-
Z mouky, cukru a másla pokojové teploty v misce pomocí prstů vytvoříme drobenku.
-
Na těsto rovnoměrně poklademe omyté, okapané, vypeckované a 3 x naříznuté půlky švestek. Rebarboru jsem použila již oloupanou a nakrájenou z mrazáku. Pokryjeme švestky rebarborou, pokud nemáme lze použít například rybíz. Ovoce posypeme vanilkovým cukrem a drobenkou.
-
Dáme do vyhřáté trouby a pečeme dorůžova cca 35-40 minut – hlídáme. Hotový koláč necháme vychladnout, lehce poprášíme moučkovým cukrem a podáváme.
Poznámka od kuchařky
velikost hrnečků 150 -250 ml
množství ovoce i drobenky zvolíme podle velikosti koláče jaký chceme péct