Suroviny
- 400 g uvařených brambor ve slupce
- 150 g listového špenátu
- 1 jarní cibulka
- 2 PL libovolného strouhaného sýra
- 1-2 PL strouhanky
- polohrubá mouka na zahuštění
- 2 cherry rajčátka
- 3-4 stroužky česneku
- kari koření nebo libovolné koření dle každého
- 4-5 kousků bílého chřestu
- 1 vejce
- sůl
- pepř
- olej na smažení
Postup přípravy receptu
-
Uvaříme si brambory ve slupce. Studené brambory oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle.
-
Bílý chřest očistíme, zbavíme tvrdých částí a dáme vařit do osolené vody do měkka. Když je chřest měkký a vychladlý, pokrájíme ho na malé kousky. Špenátové listy omyjeme, zbavíme stonků, spaříme vodou a také pokrájíme na menší kousky. Mezitím si prolisujeme česnek.
-
Když máme takto vše připravené, smicháme nastrouhané brambory s prolisovaným česnekem, špenátem, chřestem, nastrouhaným sýrem, pokrájenou zelenou cibulkou a pokrájenými cherry rajčátky. Přidáme vejce, sůl, pepř, kari koření (nebo jiné koření), polohrubou mouku + strouhanku. Vše řádně promícháme.
-
Navlhčenou rukou si uděláme malé placičky, které smažíme na pánvi na rozpáleném oleji do krásně zlatavé barvy.
-
Poté placičky zbavíme přebytečného tuku pomocí kuchyňských ubrousků.
-
Jinak se také mohou dát péci placičky na plech, vyložený pečícím papírem, který potřeme jen slabě olejem a pečeme na 180 stupňů pozvolna do zlatava. Je to dietnější verze.
-
Zdobíme rajčátky, petrželkou apod. Placičky jsou výborné jak teplé, tak studené.
Poznámka od kuchařky
Moc nás oba překvapilo, jak jsou placičky křehoučké, měkkoučké a pak zmizely před očima během pár minutek.