Bezová šťáva

180
- reklama -

Suroviny

25 květů černého bezu
2 l převařené vody
2 citrony
kyselina citronová
konzervační přípravek (např.od Dr.Oetkra – obsahuje kys.sorbovou a laktozu – proti plísni a kvašení )
2 kg cukru

Postup přípravy receptu

  1. 25 přebraných květu dáme do většího hrnce, zalijeme 2 litry převařené a vychlazené vody, přidáme 2 omyté a nakrájené citrony, 5 dkg kys.citronové a necháme luhovat 24 hod.

  2. Poté scedíme, vymačkáme citrony ( nejlépe přes plátno, stačí i cedník, ale jsou tam potom drobné usazeniny – smítky ), přidáme 2 kg cukru a pomůcku ke konzervování. Mícháme, až se rozpustí, plníme do 0,5 sklenic a uchovávame nejlépe ve sklepě. Ředíme dle chuti.

Poznámka od kuchařky

Při nachlazení si vypijte kalíšek sirupu nebo přilejte do čaje http://abecedazahrady.dama.cz/Bez-cerny-a-jeho-vyuziti-soutezte-s-bezinkovymi-recepty/sr-1-a-2681/default.aspx