Suroviny
2 litry
- 500 ml syrovátky
- 100 ml kysané smetany
- 1-2 lžíce hladké mouky
- 1 menší cibule
- 2 hrsti menších krup
- 1 větší vařená brambora (můžete dát syrovou)
- 3 větší hlívy ústřičné
- menší kytička kopru
- 1/2 lžičky mletého zázvoru
- 1/2 lžičky drceného kmínu
- 1-2 vejce natvrdo
- sůl
- trošku másla (nebo olej) na osmažení cibulky
Postup přípravy receptu
-
Cibuli nakrájíme nadrobno a dáme do hrnce na rozehřáté máslo osmažit, přidáme mouku a uděláme hnědou cibulovou jíšku do které vylijeme syrovátku s vodou v poměru 1:1 a rozmícháme.
-
Až se začne vařit vhodíme kroupy, na kousky nakrájenou hlívu a vaříme dál, až začnou kroupy měknout přidáme zázvor, kmín, vlijeme zakysanou smetanu, kterou rozšleháme ve 250 ml vody, aby se nezdrcla, vlijeme do polévky, osolíme, promícháme a vaříme do doby až jsou kroupy měkké.
-
Ke konci vaření dáme nasekaný kopr, uvařená vejce natvrdo nařezané na plátky a vařenou bramboru nakrájenou na menší kostičky ( pokud se dá syrová, dáme vařit do polévky dříve ), dochutíme, krátce povaříme a máme hotovo.
Poznámka od kuchařky
Dělala jsem 2x tvaroh a syrovátku jsem si dala ve šroubovací sklenici zamrazit-dneska mě napadla tato polévka a jak zní v názvu, je výborná a doporučuji vyzkoušet!