Suroviny
- Těsto na palačinky:
- 200 g hladké mouky
- 500 ml mléka
- 2 vejce
- špetka soli
- Na náplň:
- 400 g čerstvého listového špenátu
- 200 g mangoldu
- 3-4 stroužky česneku
- 1 cibule
- 200 ml 12 % smetany
- 6 plátků slaniny
- 130 g tvrdého sýra
- sůl
- mletý čerstvý pepř
- špetka muškátového oříšku
Postup přípravy receptu
-
Nejprve si připravíme palačinkové těsto. Do větší mísy rozklepneme vajíčka a rozkvedláme metličkou nebo vidličkou, přidáme špetku soli a zamícháváme hladkou mouku. Výsledné těsto má být řídké, takže pokud nám přijde příliš husté, přidám trochu mléka.
-
Na rozpálenou pánvičku nalijeme olej (nebo ji jen vymastíme peroutkou), nalijeme doprostřed malou naběračku palačinkového těsta a nakláněním pánve těsto rozlijeme po celé pánvi. Po chvíli palačinku otočíme a osmažíme i z druhé strany. Horké palačinky skládáme na sebe na vyhřátém talíři pod pokličkou.
-
Špenát i mangold zbavíme tuhých stonků, spaříme horkou vodou a necháme okapat.
-
Cibulku nakrájíme na kostičky a společně s česnekem orestujeme na pánvi na rozpáleném oleji. Přidáme špenát, mangold a podusíme. Podle chuti osolíme a okořeníme pepřem a muškátovým květem. Nakonec přilijeme smetanu a necháme ještě chvíli vydusit.
-
Když je špenát a mangold hotový, zprudka ještě osmažíme plátky slaniny a vmícháme je ke špenátovo-mangoldové směsi.
-
Palačinky naplníme touto směsí, posypeme sýrem a zatočíme.
Poté palačinky pokrájíme na menší kousky. -
Podáváme jako přílohu k lososovým steakům. Jinak děláme palačinky jen ze špenátu.
Poznámka od kuchařky
Recept na steaky z lososa přidám v následujícím receptu -Lososové steaky s palačinkami