Krémová mrkvová polévka se zázvorem

48
- reklama -

Suroviny

– 6 větších mrkví
– 1 střední cibule
– čerstvý zázvor (velikost palce, délka cca 4cm)
– 0,5 l vývaru (kvalitní zeleninový bujon bez glutamátu)
– 2 lžíce olivového oleje
– 1/2 limetky
– petrželová nať
– 1/2 kelímku bílého jogurtu (popř. zakysanou smetanu)

Postup přípravy receptu

  1. Ostrouhanou mrkev nakrájíme na kostky (mohou být klidně až 5 cm), cibuli nakrájíme na drobno, zázvor očistíme a nastrouháme na hrubo.


    Zobrazit celý recept

  2. Do hrnce dáme olivový olej, přidáme cibuli, lehce orestujeme a přidáme mrkev, poté restujeme spolu dokud cibulka nezměkne a mrkev trochu nezesvětlá.

  3. Mezitím si bokem připravíme vývar, poté jej vlijeme k mrkvi s cibulí, přidáme zázvor a pod pokličkou vaříme, dokud mrkev nezměkne (cca 15 min).

  4. „Hotovou“ polévku rozmixujeme (tyčovým mixerem) do hladkého krému, přidáme šťávu z limetky (popř přisolíme nebo připepříme) a vmícháme jogurt.
    Podáváme posypané petrželovou natí.

Poznámka od kuchařky

Polévka je opravdu výborná a navíc zdravá. Doporučuji vyzkoušet.

Nechala jsem se inspirovat několika recepty z různých zdrojů, a jejich kombinací jsem „vytvořila“ tuto verzi, která mi chuťově vyhovuje nejvíce.