Suroviny
- – 6 větších mrkví
- – 1 střední cibule
- – čerstvý zázvor (velikost palce, délka cca 4cm)
- – 0,5 l vývaru (kvalitní zeleninový bujon bez glutamátu)
- – 2 lžíce olivového oleje
- – 1/2 limetky
- – petrželová nať
- – 1/2 kelímku bílého jogurtu (popř. zakysanou smetanu)
Postup přípravy receptu
-
Ostrouhanou mrkev nakrájíme na kostky (mohou být klidně až 5 cm), cibuli nakrájíme na drobno, zázvor očistíme a nastrouháme na hrubo.
-
Do hrnce dáme olivový olej, přidáme cibuli, lehce orestujeme a přidáme mrkev, poté restujeme spolu dokud cibulka nezměkne a mrkev trochu nezesvětlá.
-
Mezitím si bokem připravíme vývar, poté jej vlijeme k mrkvi s cibulí, přidáme zázvor a pod pokličkou vaříme, dokud mrkev nezměkne (cca 15 min).
-
„Hotovou“ polévku rozmixujeme (tyčovým mixerem) do hladkého krému, přidáme šťávu z limetky (popř přisolíme nebo připepříme) a vmícháme jogurt.
Podáváme posypané petrželovou natí.
Poznámka od kuchařky
Polévka je opravdu výborná a navíc zdravá. Doporučuji vyzkoušet.
Nechala jsem se inspirovat několika recepty z různých zdrojů, a jejich kombinací jsem „vytvořila“ tuto verzi, která mi chuťově vyhovuje nejvíce.