Suroviny
2 porce
- 500g syrové červené řepy
- 2 vrchovaté lžičky másla
- snítka čerstvých bylinek (doporučuji kombinaci tymián a rozmarýn – cca 6 větviček od obojího)
- 4 čajové lžičky octa balsamico
- 1 kelímek kysané smetany (nejlépe 30%)
- 100 g jemně strouhaného ementálu (viz tipy a triky)
- alobal na pečení
- bylinková sůl
Postup přípravy receptu
-
Z řepy odkrojte vrchní i spodní část a pomocí škrabky oloupejte slupku jako u brambor a umyjte od případných zbytků hlíny (pozor, řepa extrémně barví, takže používejte plastové prkénko a gumové rukavice).
-
Nakrájejte na půlcentimetru silné plátky a pomocí tvořítka (které používáte třeba na linecké) vykrájejte z řepy tvary srdíček. Zapněte troubu na 190°C.
-
Rozdělte je do dvou částí a naskládejte na dva pláty alobalu.
-
Na hromádky z řepy rozložte bylinky, zakápněte balsamicem, přidejte vrchovatou lžičku másla a pevně zabalte.
-
Balíčky přeneste na plech, vložte do vyhřáté trouby a pečte asi 45 minut, až bude řepa úplně měkká (doba pečení závisí na velikosti srdíček i na stáří řepy, proto je uvedený čas pouze orientační).
-
Mezitím si vytvořte sýrový přeliv tak, že smícháte strouhaný ementál s kysanou smetanou a dochutíte špetkou bylinkové soli.
-
Po vytažení z trouby otevřete balíčky, vyhoďte použité bylinky a srdíčka naservírujte na talíř společně se sýrovým dipem.
-
K jídlu se výborně hodí suchá červená vína, jako Cabernet Sauvignon, nebo Albis (výborné víno z Chille).
Poznámka od kuchařky
Tipy a triky: pokud Vám nevyhovuje chuť ementálu, můžete ho směle nahradit jiným výraznějším sýrem – čedarem, uzenou parenicí, švýcarským sýrem gruyére nebo i parmazánem (toho ovšem použijte výrazně méně). Řepu jsem jako hlavní chod valentinského menu volila nejen kvůli barvě, ale i díky její stravitelnosti – málokdo by chtěl být po romantické večeři nacpaný až k prasknutí a těžce odfunět na nejbližší kanape. Pokud byste ale svého masožravce „pouhou“ červenou řepu neuctila, doplňte jídlo třeba o pořádně krvavý steak.
Pozor, červená řepa díky betainu barví i po průchodu trávicím traktem, takže se nevyděste na toaletě!
Přijdou-li vám srdíčka přeci jen příliš zastydle romantická, můžete utvořit kuličky (pomocí vykrajovače jádřinců), nebo řepu normálně nakrájet na kostičky.Rozfocený postup na mých stránkách: http://www.foodstyle.cz
Konkrétně na: http://www.foodstyle.cz/products/srdicka-z-cervene…