Suroviny
4 porce
- 2 hlávky salátu
- 6 lžic moučkového cukru
- 5 lžic obyčejného kvasného octa
- 1 lžička soli
- 1 špetka černého pepře
- 400 ml ledové vody
Postup přípravy receptu
-
Do půllitru nasypeme moučkový cukr, zalijeme octem a rozmícháme vidličkou, aby se cukr rozpustil.
-
Přidáme lžičku soli, špetku černého pepře a zalijeme dobře vychlazenou vodou. Promícháme a necháme stát na chladném místě asi půl hodiny.
-
U hlávek salátu odstraníme spodní košťál (raději nepoužíváme nůž, ale ruku – salát by mohl zhořknout. Rozebereme ho na jednotlivé listy a vnitřní růžičky necháme vcelku (ty jsou pro dětské strávníky). Listy salátu dobře omyjeme a zalijeme studenou zálivkou. Konzumujeme nejlépe rukou tak, že každým listem nabíráme zálivku.
Poznámka od kuchařky
Salát zná asi každý, kdo se v kuchyni nějakou dobu pohybuje. Ovšem když jsem chtěla někam přifařit fotku, nebylo kam. Tak ho vkládám, třeba někdo tuhle jednoduchou formu ocení.
…co se týká zálivky, bývalá tchýně, pocházející z Vysočiny mi říkala, že vodu s octem a cukrem si u nich chlapi nosili na pití při práci na poli. Proto k salátu doma přidávala smetanu ke šlehání, aby to měla sofistikovanější. Ale já upřednostňuji tuhle prostou verzi, je to vzpomínka na babičku (ona šla předtím na záhon, já bohužel dolů k Vietnamcům..)