Králík na česneku s rozmarýnem

48
- reklama -

Suroviny
2 porce

2 králičí stehna (pokud děláme víc porcí naporcujeme celého králíka dle norem)
1 cibule
česnek
slanina (prorostlejší)
špek (na prošpikování)
čerstvě mletý pepř
růžové víno
sůl
rozmarýn

Postup přípravy receptu

  1. Králičí stehna umyjeme (nebo celého rozporcovaného králíka), prošpikujeme klínky špeku, z obou stran tlakem osolíme, sůl vmasírujeme do masa a opepříme čerstvě pomletým pepřem, oloupeme si cca 6 stroužků česneku a polovinu – 3 ks utřeme se solí a porce králičího masa pořádně potřeme.


    Zobrazit celý recept

  2. Maso orestujeme v hrnci nebo na pánvi na oleji z obou stran – po každé straně cca 1 minutu, aby se maso zatáhlo. Rozehřejeme si troubu na 180-190°C a do kameninového pekáče nebo keramického hrnce vložíme na čtvrtky nakrájenou cibuli, zbylé 3 stroužky česneku, nahrubo nakrájené kousky špeku a slaniny. Podlijeme vodou.

  3. Pečeme cca 30 minut (u celého králíka 45 minut) a teprve potom posypeme 2-3 snítkami čerstvého rozmarýnu, pak pečeme dále stejnou dobu, podlijeme růžovým vínem i přes maso. Odkryjme poklop a přelijeme směs přes maso a pečeme odkryté cca 15 minut.

Poznámka od kuchařky

servírujeme se smetanovými nebo pečenými bramborami.