Suroviny
2 porce
- 2 králičí stehna (pokud děláme víc porcí naporcujeme celého králíka dle norem)
- 1 cibule
- česnek
- slanina (prorostlejší)
- špek (na prošpikování)
- čerstvě mletý pepř
- růžové víno
- sůl
- rozmarýn
Postup přípravy receptu
-
Králičí stehna umyjeme (nebo celého rozporcovaného králíka), prošpikujeme klínky špeku, z obou stran tlakem osolíme, sůl vmasírujeme do masa a opepříme čerstvě pomletým pepřem, oloupeme si cca 6 stroužků česneku a polovinu – 3 ks utřeme se solí a porce králičího masa pořádně potřeme.
-
Maso orestujeme v hrnci nebo na pánvi na oleji z obou stran – po každé straně cca 1 minutu, aby se maso zatáhlo. Rozehřejeme si troubu na 180-190°C a do kameninového pekáče nebo keramického hrnce vložíme na čtvrtky nakrájenou cibuli, zbylé 3 stroužky česneku, nahrubo nakrájené kousky špeku a slaniny. Podlijeme vodou.
-
Pečeme cca 30 minut (u celého králíka 45 minut) a teprve potom posypeme 2-3 snítkami čerstvého rozmarýnu, pak pečeme dále stejnou dobu, podlijeme růžovým vínem i přes maso. Odkryjme poklop a přelijeme směs přes maso a pečeme odkryté cca 15 minut.
Poznámka od kuchařky
servírujeme se smetanovými nebo pečenými bramborami.