Suroviny
12 porcí
- Korpus:
- 200 g tmavé čokolády (mininálně 60% kakaa)
- 200 g másla + na vymazání formy
- 1 PL instantní kávy
- 120 ml vroucí vody
- 190 g hladké mouky
- 3 KL prášku do pečiva
- 1/4 KL jedlé sody
- 200 g třtinového cukru typu muscovado
- 25 g kakaa
- 4 středně velká vejce
- 5 PL podmáslí
- Na krém:
- 400 g tmavé čokolády min. 60% kakaa
- 400 g smetany ke šlehání
- 4 PL třtinového cukru
Postup přípravy receptu
-
Nejprve připravíme krém – i několik hodin dopředu. Po uvaření je řídký a musíme počkat až zhoustne. Takže smetanu vylijeme do rendlíku a zahříváme téměř k varu, nevaříme. Rozmícháme cukr a nalijeme na čokoládu, kterou jsme si nalámali na dílky. Vmícháme dohladka. Necháme chladnout.
-
Do mísy si prosejeme mouku promíchanou se sodou, kypřícím práškem a kakaem. Přidáme žloutky a podmáslí. Z bílků šleháme sníh. Před jeho dokončením přidáváme po částech cukr a stále šleháme, dokud se nám nedělají pevné špičky.
-
V kastrolku rozehřejeme máslo (nesmí se vařit). Kávu zalijeme vroucí vodou a přilijeme do másla. Přidáme čokoládu a mícháme, dokud se vše nespojí. Rozpuštěnou čokoládu s máslem vlijeme k mouce a promícháme. Pak do této směsi po částech, lehce překlápěním vmícháme sníh.
-
Hmotu vlijeme do máslem vytřené dortové formy (26 cm) a dáme do trouby vyhřáté na 160°C. Pečeme cca 1 hodinu (závisí na každé troubě). Zkoušíme špejlí. Musíme si ale uvědomit, že je v těstě čokoláda, takže špejle bude vždy trochu vlhká.
-
Po upečení necháme vychladnout ve formě. Po vychladnutí vyndáme a rozkrojíme. Potřeme částí vychladlého krému, přiklopíme druhou polovinou korpusu a zbytkem krému potřeme celý povrch dortu.
-
Dozdobíme podle chuti a fantazie. V rámci toho, že je to dort čokoládový, by měl být dozdoben zase čokoládou – hobliny atd.
Já použil čokoládové tyčinky a udělal jsem čokoládovou misku, do které jsem dal pár kousků ovoce namočeného do čiré želatiny.
Poznámka od kuchařky
PL- polévková lžíce
KL- kávová lžička
Množství cukru v korpusu je jen orientační. Závisí na tom, kolika %ní čokoládu zvolíte. Čím víc %, tím je víc hořká. Také ale záleží na tom, jak máte rádi sladké.
Pokud neseženete cukr muskovado, dejte tmavý třtinový. Je tam jen rozdíl, že muscovado je jemnější konzistencí a má výraznější chuť melasy.
Inspirací mi byl recept v časopise Apetit, trochu jsem ho upravil a rodina to schválila. Tento dort patří mezi takové ty tzv. „hutnější“, ale pro čokomily je bezkonkurenční.