Čokoládový dort z čokolády

83
- reklama -

Suroviny
12 porcí

Korpus:
200 g tmavé čokolády (mininálně 60% kakaa)
200 g másla + na vymazání formy
1 PL instantní kávy
120 ml vroucí vody
190 g hladké mouky
3 KL prášku do pečiva
1/4 KL jedlé sody
200 g třtinového cukru typu muscovado
25 g kakaa
4 středně velká vejce
5 PL podmáslí
Na krém:
400 g tmavé čokolády min. 60% kakaa
400 g smetany ke šlehání
4 PL třtinového cukru

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve připravíme krém – i několik hodin dopředu. Po uvaření je řídký a musíme počkat až zhoustne. Takže smetanu vylijeme do rendlíku a zahříváme téměř k varu, nevaříme. Rozmícháme cukr a nalijeme na čokoládu, kterou jsme si nalámali na dílky. Vmícháme dohladka. Necháme chladnout.


    Zobrazit celý recept

  2. Do mísy si prosejeme mouku promíchanou se sodou, kypřícím práškem a kakaem. Přidáme žloutky a podmáslí. Z bílků šleháme sníh. Před jeho dokončením přidáváme po částech cukr a stále šleháme, dokud se nám nedělají pevné špičky.

  3. V kastrolku rozehřejeme máslo (nesmí se vařit). Kávu zalijeme vroucí vodou a přilijeme do másla. Přidáme čokoládu a mícháme, dokud se vše nespojí. Rozpuštěnou čokoládu s máslem vlijeme k mouce a promícháme. Pak do této směsi po částech, lehce překlápěním vmícháme sníh.

  4. Hmotu vlijeme do máslem vytřené dortové formy (26 cm) a dáme do trouby vyhřáté na 160°C. Pečeme cca 1 hodinu (závisí na každé troubě). Zkoušíme špejlí. Musíme si ale uvědomit, že je v těstě čokoláda, takže špejle bude vždy trochu vlhká.

  5. Po upečení necháme vychladnout ve formě. Po vychladnutí vyndáme a rozkrojíme. Potřeme částí vychladlého krému, přiklopíme druhou polovinou korpusu a zbytkem krému potřeme celý povrch dortu.

  6. Dozdobíme podle chuti a fantazie. V rámci toho, že je to dort čokoládový, by měl být dozdoben zase čokoládou – hobliny atd.

    Já použil čokoládové tyčinky a udělal jsem čokoládovou misku, do které jsem dal pár kousků ovoce namočeného do čiré želatiny.

Poznámka od kuchařky

PL- polévková lžíce

KL- kávová lžička

Množství cukru v korpusu je jen orientační. Závisí na tom, kolika %ní čokoládu zvolíte. Čím víc %, tím je víc hořká. Také ale záleží na tom, jak máte rádi sladké.

Pokud neseženete cukr muskovado, dejte tmavý třtinový. Je tam jen rozdíl, že muscovado je jemnější konzistencí a má výraznější chuť melasy.

Inspirací mi byl recept v časopise Apetit, trochu jsem ho upravil a rodina to schválila. Tento dort patří mezi takové ty tzv. „hutnější“, ale pro čokomily je bezkonkurenční.