Nakládaný bůček

208
- reklama -

Suroviny
1 porce

1000-1200 g vepřového boku (nejlépe bez kosti)
10 kuliček barevného pepře (postačí i obyčejný)
3 bobkové listy
2 lžičky soli
7-10 kuliček nového koření
5-10 stroužků česneku (záleží, jak voňavý chceme mít vývar)
Na obalení:
1/2 sáčku (15 g) koření Gril Mexiko (lze nahradit sladkou paprikou smíchanou se solí)
1 lžíce práškového česneku
1 lžíce Mahá koření (směs českého kmínu, koriandru a hořčičného semínka – pokud nemáme, postačí lžička drceného kmínu)
větší kus alobalu (postačí i obyčejná potravinářské folie)

Postup přípravy receptu

  1. Opláchnutý bok i s kůží vložíme do hrnce, přidáme česnek, koření, zalijeme vařící vodou a vaříme doměkka (v papiňáku cca 45 minut).

  2. Necháme mírně vychladit, abychom si při obalování nepopálili prsty.

  3. V míse smícháme sypké koření, bok v něm obalíme, zabalíme do alobalu a dáme nejméně na 2 dny do spodní části chladničky uležet.

  4. Poté krájíme na plátky – tenké na obložený talíř, silné mezi chleba na svačinu, můžeme posypat různým kořením, nebo jen lehce poprášit sladkou či pálivou paprikou. Na zakousnutí se hodí kyselá okurka, křen s jablkem nebo postačí jen hořčice.

Poznámka od kuchařky

Je tady více druhů naloženého vepřového bůčku, ale všechny s čerstvým česnekem, který nemusí každému dělat dobře. Česnek v prášku není tak agresivní, není po něm těžko, voní také hezky a druhý den po požití má člověk v ústech celkem přijatelné klima 🙂 My jsme se na takto připravenou pochoutku chodili do lednice dívat 4 dny, déle to již nešlo.