
Suroviny
- 600 g vepřové plece nebo kýty
- 2 -3 větší jablka ( letňáky )
- snítka šalvěje
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 50 g Schwarzwaldské šunky
- 2 lžíce strouhanky
- 150 ml bílého vína
- 1 vejce
- bílý mletý pepř
- sůl
- lžička cukru ( nemusí být )
- lžíce másla
- olej
Postup přípravy receptu
-
Maso rozdělíme na polovinu a upravíme tak, aby vznikly dva pláty. Každý naklepeme, mírně osolíme, opepříme, potřeme hořčicí a poklademe plátky šunky, na kterou rozprostřeme připravenou nádivku.
-
Nádivka : jablka oloupeme a nakrájíme na kostky. Přidáme vejce, cukr, šalvěj, mírně osolíme, opepříme a jemně promícháme se strouhankou. Kostky jablek by měly být jen lehce obalené.
-
Roládky zavineme, upevníme jehlou nebo špejlí, osolíme a zprudka opečeme na směsi oleje a másla. Podlijeme vínem, zakryjeme a dáme péct do vyhřáté trouby. Přibližně po 45 minutách maso odkryjeme a dopečeme doměkka a dozlatova.
Je-li třeba, během pečení podléváme podle chuti vodou nebo vínem.
Poznámka od kuchařky
Když nám zbyde náplň, zahustíme ji strouhankou, uděláme bochánek a pečeme zároveň s masem.
Podáváme s bramborem.