Borůvkové koláče „lopaťáky“

60
- reklama -

Suroviny

Na těsto
600 g polohrubé mouky
100 g cukru
120 g másla (hery)
30 g kvasnic
250 ml mléka
špetka soli
Na náplň
500 g tvarohu
4 lžíce cukru
1/2 lžíce vanilkového pudinku
Na drobenku
1/2 másla
hladká mouka
cukr moučka
1 l borůvek

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve si rozpustíme máslo a necháme vychladnout.


    Zobrazit celý recept

  2. Z vlažného mléka, 1 kávové lžičky cukru a kvasnic necháme vzejít kvásek.

  3. Nachystáme si náplň, smícháním tvarohu, cukru a pudinku, připravíme drobenku, do misky dáme máslo, 3-4 polévkové lžíce cukru a hladkou mouku postupně přisypáváme až je těsto sypké a tvoří kuličky.

  4. Do mísy nasypeme mouku s cukrem, na dno dáme sůl. Uprostřed vytvoříme důlek, přidáme máslo, kvásek a vypracujeme vláčné těsto. Přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo vykynout (já dávám do trouby s hrncem horké vody).

  5. Dvakrát po 1/2 hodině těsto přemísíme. Hotové vykynuté těsto dáme na pomoučněný vál a rukama propracujeme.

  6. Rozdělíme na 6 kusů, vytvoříme bochánky, necháme 5 minut odpočinout. Dlaní do bochánku uděláme důlek, dáme do něj velkou polévkovou lžíci tvarohu(1/6) a těsto zavřeme jako na koláčky, spojem otočíme dolů a prsty roztahujeme od prostřed do krajů a tvoříme koláč (lopaťák). Dáme pozor na protrhnutí těsta.

  7. Koláče dáme na plech, posypeme borůvkami a drobenkou.

  8. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C 35 minut.

  9. Po vytažení, ještě horké, potřeme okraje zlehka olejem.

Poznámka od kuchařky

Přiznávám bez mučení :-D, drobenku mi chystá manžel, nebo babička, tak jako těsta která se zpracovávají rukama. Fáze kdy mi „leze“ máslo, vejce atd… kolem prstů nezvládám.:-(

Hotové mi nevadí, ale to máslo brrrr