
Suroviny
- 450 ml vlažné vody
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce jablečného octa
- 2 lžičky cukru
- 2 lžičky soli
- 75 g maniokové škrobové mouky
- 125 g bezlepkové mouky Jizerka
- 250 g bezlepkové mouky Marks and Spencer
- 2 lžíce instantní bramborové kaše
- 2 lžíce mletého lněného semínka
- 2 lžíce celého lněného semínka
- 1 lžička chlebového koření
- 1,5 lžičky sušeného droždí
Postup přípravy receptu
-
Do pekárny nalijeme vlažnou vodu, ocet, olej, sůl a cukr.
-
Sypké suroviny nejdříve promícháme v misce a poté je přidáme do pekárny.
-
Nakonec na mouku nasypeme sušené droždí.
-
Pečeme na program Rychlý, Sprint nebo jiný krátký program (měl by trvat přibližně 2 hodiny). Během prvních deseti minut pomocí gumové stěrky stíráme nepromíchané suroviny ze stěn nádoby a kontrolujeme, zda se směs míchá v celém objemu. Pokud ne, můžeme pekárně pomocí stěrky trochu pomoct.
-
Po upečení chléb opatrně vyklopíme a necháme vychladnout na mřížce.
Poznámka od kuchařky
Maniok (cassava, tapioca) je tropická hlízovitá rostlina, asi jako velká brambora. Je to 5. nejpěstovanější plodina světa. V západních zemích je manioková mouka (škrob) součástí snad všech směsí na pečení, u nás je zatím téměř neznámá. Experimenty pokus – omyl jsem přišla na to, že bezlepkové těsto obsahující maniok je mnohem pevnější a méně drobivé.
http://cs.wikipedia.org/wiki/Maniok_jedl%C3%BD
Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.









