Nápoj z meduňky, citrónu a medu

102
- reklama -

Suroviny
1 půllitrová sklenice

6 -8 lístků meduňky
lžíce citronové šťávy
lžíce medu
1/2 l převařené vody

Postup přípravy receptu

  1. Lístky meduňky natrháme do půllitrové nádoby a zalijeme převařenou horkou vodou. Necháme louhovat téměř do vychlazení. Pak ochutíme medem a citrónem. Je to skvělý nápoj na osvěžení. Dobře se pije s ledem.


    Zobrazit celý recept

Poznámka od kuchařky

V Řecku byla meduňka, které se také lidově říká dubrovník, marulka, materník, marule, medlinka, medun, medunice, rojovník, včelník, thé matkové, doubravnice, včelavka, známá a používána k léčbě již před 2000 lety. V Jižní Evropě, kde se hojně používá, ji nazývají „potěšení srdce“ a „elixír života“.

Použití:

Tradice říká, že pravidelné pití meduňkového čaje prodlouží život. Studentům bývala meduňka doporučována k pročištění mysli, pro bystřejší chápání a zlepšení paměti. Meduňka je používána k uvolnění napětí a zlepšení trávení způsobené strachem a depresí. Mágové meduňku používali k pochopení emocí, a aby porozuměli příčinám jejich vzplanutí.