Suroviny
- Olejový korpus: (kakaový od isindy)
- 6 vajec
- 180 g cukru krupice
- 150 g hladké mouky
- 30 g hořkého kakaa
- 6 PL oleje
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- Špetka soli
- pár kapek vanilkové esence
- Na krém:
- kostka kvalitního másla
- 1 banánový pudink
- 250 ml mléka
- 3 PL cukru krupice
- 2 větší dobře vyzrálé banány
- Na proložení:
- 2 banánky v čokoládě
- 1 zralý banán
- Na potažení a ozdobení cca 1/2 kg Smartflex Velvet
- Stužka na ozdobu
Postup přípravy receptu
-
Bílky oddělíme od žloutků. K bílkům přidáme špetku soli a šleháme na max obrátky šlehače. Když už sníh skoro je, přišleháváme po částech cukr.
-
Nakonec důkladně prošleháme do hebké hustoty. Když vyndáme metly, musí se dělat pevné špičky a musí být cukr rozpuštěn.
-
Začneme na mírné otáčky postupně zašlehávat žloutky, esenci a olej. Mouku smíchanou s kakaem a práškem do pečiva prosíváme do vaječné směsi a opatrně vařečkou, ještě lépe stěrkou promícháváme jemným obracením, až se mouka spojí se směsí v hladkou nadýchanou kompaktní hmotu.
-
Na dno formy vystřihneme pečící papír. Já ho tedy rovnou skřípnu formou ke dnu a přebytek papíru okolo formy ostřihnu. Boky nevymazávám.
-
Těsto naneseme rovnoměrně do formy, ne na jedno místo. Uhladíme a spíš lehce rozhrneme do stran, aby uprostřed po upečení nevznikl hrb.
-
Pečeme na cca 160°C dle tipu trouby a asi 40 minut. Po půl hodině opatrně zkusíme špejlí upečenost vpichem. Pokud je suchá, máme hotovo.
-
Otevřu troubu a nechám ještě pár minut v troubě. Nakonec nožem lehce uvolním boky, sundám boční mantinel formy a nechám odležet do druhého dne.
-
Krém: Vše musí mít stejnou pokojovou teplotu. Z mléka, cukru a práškového pudinku svaříme hustý pudink, který necháme pod fólií vychladnout. Změklé máslo vyšleháme doběla a zašleháme do něj banány, které jsme si krátce předtím rozmixovali na hladkou kaši. Bude to řidší. Potom po lžících přišleháme pudink. Krém pěkně zhoustne. Dá se použít i pod potahovku.
-
Upečený korpus dvakrát lehce obřízneme nožem dokola (dobře se to dělá steakovým nožem). Pomocí nitky, kterou protáhneme po obvodu zářezem, překřížíme a přeřízneme jako by se řezal knedlík. Řez je rovný a čistý.
-
Spodní placku pomažeme krémem, poklademe posekanými banánky v čokoládě. Příklopnou část pomažeme jen tence, aby se hezky přichytila a sesadíme do sebe.
-
Další patro znovu nakrémujeme, poklademe pokrájeným banánem na plátky, potřeme opět příklopku a zkompletujeme.
-
Nožem lehce ořežeme srdce do oblého tvaru. Na boky naneseme krém a zamažeme nerovnosti a prohlubně. Zbytkem krému namažeme vršek, uhladíme a dáme zatuhnout do chladu, nejlépe do druhého dne.
-
Po zatuhnutí si nahřejeme ruce v teplé vodě a dlaněmi ještě krém dohladíme.
-
Potahovku nahřejeme 10 sekund v mikrovlnce aby změkla, vypracujeme a nabarvíme dle chuti (nejraději užívám gelové barvy). Když se barva čistě zapracuje, vyválíme placku cca 4 mm silnou. Nitkou poměříme šířku korpusu s vyválenou plackou, jestli bude velikostně odpovídat, aby pokryla celý dort.
-
Opatrně jí podebereme a spodní stranu dáme navrch – je hladší. Naneseme na dort a opatrně urovnáváme a uhlazujeme, až to sedne. Dohladíme spodek a přebytečnou hmotu ořízneme, nejlépe to jde kolečkem na pizzu.
-
Zbylou hmotu nabarvíme ještě tmavěji, nežli je potažený dort, aby zdobení vyniklo. Vyválíme na 1-2 mm. Položíme na ní gumovou krajkovou prostírku s vystouplým reliéfem, nebo ozdobnou reliéfovou šablonu a nebo použijeme reliéfní váleček, zkrátka cokoliv, co udělá na hmotě texturu.
-
Vykrojíme tvary a ty nanášíme na dort. Podmažeme je kapkou alkoholu – působí jako rychlolepidlo. Když máme pokladeno, vezmeme kousek hmoty, uděláme váleček, strčíme do injekční stříkačky a dáme na 5-7 sekund nahřát do mikrovlnky.
-
Vytlačujeme kulaté tkaničky, kterými tvary na dortu pospojujeme. Já ještě použila krejčovské radélko a tkaničku jakoby prošila. Musí se dělat po troškách a nahřívat, hmota rychle chladne a tuhne. Ale jde to s kapkou trpělivosti.
-
Nakonec dozdobíme stužkou kolem dortu a ze zbytku hmoty můžeme udělat ještě nějaká kvítka na ozdobu dle možností.
Poznámka od kuchařky
Příště bych kytiček udělala víc, aby to působile více krajkově.
na korpus použit recept od isindy, který skýtá i fotopostup: