
Suroviny
- fazole černé oko (viz poznámka)
- máslo
- mléko
- sůl
- pepř
- příp. strouhaný tvrdý sýr
Postup přípravy receptu
-
Fazole přes noc namočte (proti nadýmání se mi osvědčila trocha jedlé sody – při namáčení).
Vodu pak vyměňte a fazole uvařte zcela do měkka. -
Mačkadlem na brambory rozmělněte fazole s ostatními ingrediencemi (všeho trochu, přibližně, do požadované hustoty).
Poznámka od kuchařky
Fazole chutnají téměř jako brambory, proto jsem zkusila udělat z nich i kaši – dopadlo to skvěle! Fazole mají na rozdíl od brambor hodně bílkovin, částečně tedy nahrazují v potravě maso. Taky podíl vlákniny není zanedbatelný 😉
Fazole se prodávají v prodejnách zdravé výživy, jsou spíš menší, béžové, s černým očkem ve vnitřním záhybu, mrkněte zde: http://www.countrylife.cz/fazole-cerne-oko-500-g-c…, zajímavý článek taky zde: http://www.fitweb.cz/clanky/kuchyne/301725-cerne-oko-a-spol
Foto není příliš vábné, ale věřte mi, je to mňamka 😉