Polévka koprová – kulajda

78
- reklama -

Suroviny

máslo (olej)
hladká mouka
cibule
kmín
sůl
brambory
hřiby
kopr
8 vajec (4 syrová a 4 natvrdo)
1 smetana – sladká
1 kysaná smetana
ocet

Postup přípravy receptu

  1. Vejce uvaříme na tvrdo.
    Na másle (popřípadě oleji, nebo půl na půl) zpěníme cibuli, poté zasypeme moukou, chvíli zasmažíme, zalijeme vodou, dobře rozmícháme.


    Zobrazit celý recept

  2. Přidáme houby (sušené alespoň 2 hod. namočené – nejlépe přes noc), osolíme, okmínujeme a asi půl hodiny povaříme.

  3. Přidáme brambory nakrájené na kostičky a sekaný čerstvý kopr (nebo sterilovaný, ale ten dáme až ke konci) a vaříme až skoro do úplného změknutí brambor.

  4. Uděláme záklechtku z hladké mouky a zahustíme. Za stáleho míchání přidám obě smíchané smetany, poté rozkvedlaná vejce, povaříme 2 minuty. Necháme dojít, ale občas ještě promícháme.

  5. Dochutíme octem, citronem nebo Podravkou bez glutamanu a nakonec protlačíme vařená vejce nebo je dáme zvlášť na talířek rozčtvrtěná.

Poznámka od kuchařky

Polévka je hodně sytá a vydatná, proto u nás podáváme další chod až za 3hod. Je u nás velmi oblíbená.

Dávám vše většinou „od oka“, dle chuti a oblíbenosti surovin (někdy bez hřibů, někdy jen rozkvedlaná vejce a jindy zas jen vařená).

Dobrú chuť 🙂