![Polévka koprová – kulajda_5ff9ce9c3ed28.jpeg](https://recepts.cz/wp-content/uploads/2021/01/polevka-koprova-kulajda_5ff9ce9c2d3ec.jpeg)
Suroviny
- máslo (olej)
- hladká mouka
- cibule
- kmín
- sůl
- brambory
- hřiby
- kopr
- 8 vajec (4 syrová a 4 natvrdo)
- 1 smetana – sladká
- 1 kysaná smetana
- ocet
Postup přípravy receptu
-
Vejce uvaříme na tvrdo.
Na másle (popřípadě oleji, nebo půl na půl) zpěníme cibuli, poté zasypeme moukou, chvíli zasmažíme, zalijeme vodou, dobře rozmícháme. -
Přidáme houby (sušené alespoň 2 hod. namočené – nejlépe přes noc), osolíme, okmínujeme a asi půl hodiny povaříme.
-
Přidáme brambory nakrájené na kostičky a sekaný čerstvý kopr (nebo sterilovaný, ale ten dáme až ke konci) a vaříme až skoro do úplného změknutí brambor.
-
Uděláme záklechtku z hladké mouky a zahustíme. Za stáleho míchání přidám obě smíchané smetany, poté rozkvedlaná vejce, povaříme 2 minuty. Necháme dojít, ale občas ještě promícháme.
-
Dochutíme octem, citronem nebo Podravkou bez glutamanu a nakonec protlačíme vařená vejce nebo je dáme zvlášť na talířek rozčtvrtěná.
Poznámka od kuchařky
Polévka je hodně sytá a vydatná, proto u nás podáváme další chod až za 3hod. Je u nás velmi oblíbená.
Dávám vše většinou „od oka“, dle chuti a oblíbenosti surovin (někdy bez hřibů, někdy jen rozkvedlaná vejce a jindy zas jen vařená).
Dobrú chuť 🙂