Suroviny
1-2 porce
- 1 mrkev
- 1 romadúr
- 2 jarní cibulky
- řapíkatý celer
- 1 červená paprika
- sezamový olej
- ½ lž. karí, jogurt a zakysaná smetana (dle libosti)
- sůl a pepř
- citronová šťáva
Postup přípravy receptu
-
Mrkev nakrájíme na tenké nudličky dlouhé asi 3 cm. V pánvičce je lehce osmažíme s řapíkatým celerem na sezamovém oleji. Přidáme karí. Když začne karí vonět, odstavíme.
-
Do mísy nakrájíme syrovou zeleninu a romadúr. Přidáme vychladlou mrkev s celerem. Přidáme jogurt smíchaný se zakysanou smetanou a ochutíme citronovou šťávou. Osolíme a opepříme. Necháme vychladit.
-
Podáváme buď s indickými plackami „dosa“, nebo s českým žitným chlebem.
Poznámka od kuchařky
Koncem padesátých let byla v indickém Mysoru postavena nová továrna pro montáž motocyklů Jawa. První motocykl vyjel z továrních vrat 5. 3. 1961. Jawa byla pod touto značkou vyráběna až do konce licenční smlouvy. Pak byly československé motocykly prodávány pod značkou Yezdi, což je anglický způsob psaní českého výrazu „jezdí“. Jak k tomuto názvu přišli? U odchodní kontroly pracoval československý technik, který každý motocykl přezkoušel. Když byl se strojem spokojen, konstatoval, že jezdí. A tím se narodila nová značka, která koncem osmdesátých let vyráběla asi 30000 motocyklů Yezdi ročně. Salát, ve kterém jsem zkombinoval český romadúr s indickým karí, jsem proto pojmenoval „Yezdi“ na počest spojení českého know-how a indického fortelu.