
Suroviny
2 porce
- 1/2 kg kuřecího nebo krůtího masa
- 1 lžíce červené papriky
- 1 velká cibule
- hladká mouka
- 200 ml sladké smetany nebo smetany na šlehání
- sůl
- pepř
- olej
Postup přípravy receptu
-
Rozpálíme olej, cibuli nasekáme na jemno.
-
Maso omyjeme a nakrájíme na větší stejné kousky.
-
Zpěníme cibulku a na ní vložíme nakrájené maso.
-
Krátce zarestujeme a poté zaprášíme červenou paprikou a ihned podlijeme vodou nebo vývarem (jinak by se paprika mohla připálit a zhořkla by).
-
Osolíme, opepříme, aby maso mělo chuť.
-
Dusíme pod pokličkou doměkka, až se maso pomalu začne rozpadat. Pak ho z omáčky vyjmeme a dokončíme omáčku tak, že do ní (výpeku) nalijeme asi polovinu smetany, dolijeme vodou do potřebného množství omáčky a přivedeme k varu.
-
Ve zbytku smetany rozšleháme hladkou mouku a vlijeme do vroucí omáčky, metličkou rozšleháme, aby se neutvořily hrudky, případně rozmixujeme ponorným mixérem dohladka. Hustotu omáčky upravte podle sebe.
-
Krátce povaříme, aby se ztratila chuť mouky a do omáčky vrátíme maso. Dosolíme, opepříme, případně můžeme dát 1/2 kostičky masoxu, ale nemusí být.
Jako příloha se hodí houskové knedlíky, ale také těstoviny, např. kolínka, popř. i dušená rýže.
Dobrou chuť.