Zavařenina z růží

56
- reklama -

Suroviny
1 a půl skleničky od jogurtu

okvětní lístky ze 4 růží
250 ml vody
250 g cukru krystal
2 lžíce moučkového cukru
šťáva 1/2 citronu

Postup přípravy receptu

  1. Květ rozvinuté růže vezmeme levou rukou za lístky a opatrně odtrhneme kalich i se žlutými prašníky.


    Zobrazit celý recept

  2. 0dstraníme zbylé pestíky a nožem nebo nůžkami odstraníme žluté, tvrdé a nahořklé konce okvětních lístků.

  3. Lístečky vložíme do cedníku, opláchneme a necháme okapat.

  4. Pak je zaprášíme moučkovým cukrem a zakapeme citronovou šťávou, lehce promícháme a necháme asi hodinu uležet, tím lístky zkřehnou.

  5. Mezitím si svaříme vodu s cukrem na sirup (asi 20 min).

  6. Odstáté lístky pokrájíme nadrobno, můžeme i mixovat, ale jde to těžko.

  7. Vhodíme růže do vroucího sirupu a vaříme do zhoustnutí, přibližně asi tak 5 minut, až za vařečkou při míchání zůstává stopa. Nevařte příliš zprudka, sirup má pak snahu zkaramelizovat nebo rovnou černá.

  8. Teplé naléváme do skleniček, zavařenina krásně voní.

Poznámka od kuchařky

Na tuto zavařeninu je ideální použít lístky růže stolisté, nebo alespoň červené nebo růžové.

Nemyslím si, že by teď každý běžel plenit poslední zbytky růží, proto jsem recept upravila na minimální množství.

Pokud se chcete něco hezkého a poučného o růžích dozvědět, koukněte na http://www.ludmilka.estranky.cz/clanky/ruze.html