Suroviny
2 – 3 porce
- 200 g kuřecích prsou
- 1 lžíce citronové marinády ( viz foto )
- 5 lžic na jemno nastrouhaného parmazánu
- 2 jablka
- 1 lžička třtinového cukru
- 1 lžička bílého vinného octa
- 2 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy
- 50 g piniových oříšků
- 2 lžíce arašídového oleje
- 250 ml kuskusu
- lžíce olivového oleje
- kuřecí vývar cca 400 ml nebo kuřecí gelový bujon
- 75 g rukoly
Postup přípravy receptu
-
Ze všeho nejdřív připravíme maso: ňadérko řádně omyjeme, osušíme a překrájíme na kostky velikosti sousta. Přemístíme do uzavíratelné krabičky (misky), ve které budeme marinovat.
-
K masu přidáme lžíci marinády a pěkně prstíky promneme, prohňácáme, ať se nám masíčko marinádou ze všech stran obalí.
-
Odložíme do lednice minim. na 2 hod., ale máme-li čas, klidně i přes noc.
-
Nyní připravíme kuskus: odměřené množství kuskusu vsypeme do mísy, přidáme lžíci olivového oleje a promícháme vidličkou. Pokud máme domácí vývar, uvedeme tento do varu a vařící nalijeme na kuskus. Pokud použijeme gelový bujon, dáme do kastrolku odměřené množství ( 400 ml ) vody, uvedeme k varu, vhodíme „gelák“ a vaříme dokud se nám nerozpustí.. ten gujon.
-
Nalijeme na kuskus, promícháme a přikryjeme pokličkou nebo potravinovou folií. Necháme tekutinu vsáknout, což trvá cca 10 minut.
-
Pak dvěma vidličkami kuskus načechráme, přidáme lžíci citronové šťávy a necháme již odkryté.
-
Na suché teflonové pánvi opražíme oříšky, ale jen krátce… stačí 2 minutky. Jinak by nám zhořkly, a to by, vzhledem k jejich ceně, byla opravdu škoda. Oříšky vysypeme z pánve do misky.
-
Na talíř nebo do jiné vhodné nádoby jemně nastrouháme parmazán ( Grana Padano, Gran Moravia apod. ).
-
Kuřecí kostky, které krásně nasákly marinádu, obalíme v nastrouhaném parmazánu.
-
Na pánvi, ve které jsme pražili oříšky, rozpálíme 2 lžíce sezamového nebo arašídového oleje, klademe parmazánem obalené masové kostky, jednu vedle druhé.
-
Smažíme pozvolna cca 7 minut z každé strany, do zlatavé barvy.
-
Během smažení kostky obracíme.
-
Nic se nepřichytává, nebojte se.
-
Když máme maso opečené, vyjmeme ho z pánve a odložíme stranou.
-
Jablka zbavíme slupky i jadřince a nakrájíme na kostky. Vhodíme do pánve s výpekem po mase, přidáme lžičku třtinového cukru, krátce restujeme, cca 2 min., přidáme lžičku octa, necháme odpařit, a jablka vyjmeme z pánve.
-
Sosíkem pak při podávání pokapeme rukolu.
-
Kuskus zlehka promícháme s jablečnými kostkami, dáme do misek nebo talířů, přidáme křupavé masové kousky, rukolové lístky ( můžeme je zbavit hrubých stonků, ale nemusíme.. jak kdo… ), pokapeme sosíkem po jablíčkách a nakonec posypeme piniovými oříšky.
-
Můžeme dosolit, ale myslím, že to není třeba.
Poznámka od kuchařky
Inspirace: momentální chuť a nápad.. můj :-))). Doufám, že nikoho tímto receptem ( zejména kvůli použití hotové marinády ) nepohorším. Ano, mohla jsem si ji vyrobit sama, ale prostě jsem si to pro jednou zjednodušila….