Houbová omáčka s kuřecím a hřiby kováři

127
- reklama -

Suroviny
6 – 8 porcí

2 kuřecí čtvrtky
300 g pravých a hnědých hřibů
300 g hřibů kovářů (modráků)
1 větší cibule
3-4 dl mléka
3 dl smetany na vaření (lze použít i rostlinnou Master Gourmet)
1 velká PL mouky
1 dl oleje a 1 PL másla
1/4 KL kmínu
pepř
1 kostka zeleninového bujonu
sůl, Maggi

Postup přípravy receptu

  1. Hříbky nakrájíme na menší silnější plátky a zvlášť modráky na tenké (~ 2mm).


    Zobrazit celý recept

  2. Ve větším kastrolu zpěníme na oleji drobně nakrájenou cibuli s kmínem.
    Čtvrtky rozdělíme v koubu, nařízneme podélně, odhalíme trochu kosti, opepříme a vložíme na cibulku.
    Dobře orestujeme z obou stran, přidáme modráky a také chvíli restujeme (nic nesolíme).
    Podlijeme vroucí vodou asi do půl stehen, přidáme kostku bujónu a dusíme s doplňováním vody asi 1/2 hodiny do změknutí masa.

  3. Mezi dušením rozpálíme pánev s trochou oleje a orestujeme pár minut hříbky (nesolíme – pustily by zbytečně vodu). Přidáme máslo a po rozpuštění zaprášíme moukou. Ještě chvíli restujeme, přilijeme mléko a asi 10 min. vaříme.

  4. Měkké maso vyjmeme, necháme vystydnout, poté obereme z kostí, kůže zvlášť nasekáme na malé kousíčky a maso natrháme nebo nakrájíme na přiměřené kousky.

  5. Omáčku z hříbků přilijeme do kastrolu s modráky, přidáme maso, kůže, zalijeme smetanou, dochutíme solí popř. Maggim a ještě dobře provaříme.

  6. Podáváme s tím, co má kdo rád (…mám to nejraději s housk. knedlíkem).

Poznámka od kuchařky

…podle mykologů se kováři – modráci mají upravovat alespoň 20 min., jinak můžou způsobit nějaké zažívací potíže. Tak jsem trošku zaexperimentoval a bylo to dobré. Mimochodem jinak dusím modráky s ostatními houbami běžně těch asi 10 min. a ještě se mi nic nestalo :-).